Borgström: Han offrar kvinnorna

Av: Karin Östman

Publicerad:
Uppdaterad:
Kvinnornas advokat Claes Borgström räknar med att Julian Assange ska utlämnas till Sverige.
Kvinnornas advokat Claes Borgström räknar med att Julian Assange ska utlämnas till Sverige.

STOCKHOLM-GÖTEBORG. Julian Assange påstår att sexanklagelserna är en USA-ledd komplott.

En smutsig lögn, kontrar kvinnornas advokat Claes Borgström.

– Han offrar mina klienter. Först förgriper han sig på dem, sedan påstår han att de konspirerar mot honom.

Wikileaks-grundaren Julian Assange är sedan 18 november häktad i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång mot två svenska kvinnor.

Själv försitter han inte möjligheten att skylla sexbrottsanklagelserna på en omfattande konspiration mot Wikileaks. Men den versionen ger inte Claes Borgström mycket för.

– Det hade varit rakryggat om Julian Assange själv kunde säga till världspressen att det som hände i Sverige inte har något med Wikileaks att göra. Han vet mycket väl att det inte finns några sådana kopplingar.

”Är lättade”

Claes Borgström hade sms-kontakt med kvinnorna i går och enligt honom är de lättade över den riktning som rättsprocessen nu tagit.

– Nästa steg är att domstolen ska pröva om det finns underlag för att han ska lämnas ut till Sverige och det räknar jag med att han ska. Däremot befarar jag att det kommer att ta tid, säger Claes Borgström.

Enligt Tommy Kangasvieri, på Rikskrims enhet för internationellt polissamarbete, kan det ta upp till 90 dagar om Assange väljer att överklaga till högsta instans.

”Inte gett tillstånd”

Assanges svenska advokat Björn Hurtig berättar att hans klient inte litar på det svenska rättssystemet efter alla turer. Hurtig hävdar att Assange ändå varit samarbetsvillig och i september fått tillåtelse att lämna Sverige av chefsåklagaren Marianne Ny:

– Jag mejlade Marianne Ny och frågade om det fanns något hinder mot att Julian lämnade Sverige. Hon återkom med svaret att det inte fanns något som hindrade honom från att åka.

Det dementerar åklagaren:

– Jag har inte gett någon tillstånd att lämna landet. Det går inte till så, man kan inte lämna tillstånd för någon att lämna landet.

Publicerad: