Assange fortfarande misstänkt för ofredande

"Har inte hunnit titta närmare på utredningen"

Julian Assange är inte längre misstänkt för våldtäkt.

Men brottsrubriceringen kan skrivas om.

Och åklagaren har ännu inte hunnit utreda misstankarna om ofredande.

– Eva Finné har inte tittat på ofredandemisstanken och heller inte slutligen fattat ett beslut om vilken eventuell brottsrubricering det gäller, säger Karin Rosander, informationsdirektör vid åklagarkammaren i Stockholm.

Wikileaks grundare Julian Assange anhölls i fredags i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och ofredande.

– Jouråklagaren får en föredragning från polisen som man sedan gör en bedömning utifrån. Bedömningen görs på den information som man har just då, sedan ingår det att den som tar över ärendet utreder hur man ska gå vidare med det, säger Karin Rosander, informationsdirektör vid åklagarmyndigheten i Stockholm till Aftonbladet.

Oklar brottsrubricering

Redan på lördagen lades misstankarna om våldtäkt ner. I ett pressmeddelande på måndagen skriver dock åklagarmyndigheten att chefsåklagare Eva Finné inte tagit slutgiltig ställning till om brottsrubriceringen kan ändras.

Åklagaren har heller inte hunnit gå igenom utredningen om ett misstänkt ofredande.

– Eva Finné har börjat titta på det här men hon vet inte när och hur hon kan fatta några ytterligare beslut, säger Karin Rosander.

Utredningen pågår alltså fortfarande och misstankarna mot Julian Assange är inte avförda, skriver åklagarmyndigheten i pressmeddelandet.

Publisert: