Terrorlarm i Europa

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrorismexpert: Det är något rejält på gång

Runt om i Europa blinkar terrorlarmen rött.

USA och Storbritannien varnar sina medborgare från stora folkmassor.

– Jag har aldrig sett något liknande. Hotet är rejält, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp.

På söndagen uppmanade USA:s utrikesdepartement sina medborgare i Europa att hålla sig undan från folksamlingar och kollektivtrafik. Strax efteråt utfärdade Storbritannien en liknande varning för britter som vistas i Tyskland och Frankrike.

– Det har aldrig hänt tidigare att USA gått ut så och varnat för Europa. Det är exceptionellt och pekar på att hotet är rejält, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

”Blinkar rött”

De senaste veckorna har terrorvarningarna duggat tätt i Europa. Svenska säkerhetspolisen höjde nyligen sin terrorberedskap från två till tre, på en femgradig skala.

Det är ett mönster som går igen runt om i Europa.

– I Danmark och Storbritannien är man uppe på fyra, alltså att ett attentat är troligt, och tyskarna och fransmännen är uppe på 4–5. Systemet blinkar rött. Det är något rejält som sker i bakgrunden. Men om det sedan mynnar ut i någonting är förstås en annan fråga, säger Magnus Ranstorp.

Ingen svensk resevarning

Svenska Utrikesdepartementet hade på söndagskvällen inga planer på att utfärda liknande varningar som USA till svenskar som reser i Europa.

– Än så länge har vi inte funnit någon anledning att göra någon förändring i våra reserekommendationer. Men det här är något vi tittar på fortlöpande och vi kommer göra en ny utvärdering i morgon (läs måndag), säger Cecilia Julin vid UD:s presstjänst.

Att Sverige inte följer USA:s och Storbritanniens exempel tycker inte Magnus Ranstorp är så konstigt.

– Jag vet inte om det skulle gagna människor. Hotet är fortfarande så pass diffust och det är oklart vilka städer som ska vara hotade. Det enda vi vet är att det kan vara en attack på väg.

– Men det är klart, om det händer något finns det naturligtvis risk både för amerikaner, svenskar och andra.

Publicerad: