Obama sätter press på Svanberg

Men förre Ericsson-vd:n tiger om katastrofen

BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg har hittills inte yttrat sig offentligt angående oljekatastrofen i Mexikanska golfen.

Under en presskonferens på fredagen förtydligade president Barack Obama BP:s ansvar och ökade därmed pressen på Svanberg.

– Återigen, BP är ytterst ansvariga för krisen, säger presidenten.

Carl-Henric Svanberg.
Carl-Henric Svanberg.

På fredagen inledde USA:s president Barack Obama en presskonferens om landets ekonomi med budskapet om att räkningen för oljeläckaget landar på BP:s bord.

BP pressas från flera håll

Samtidigt lovade presidenten att alla resurser kommer att användas för att försöka minska katastrofen. Obama har bland annat tillsatt en utredare som har 30 dagar på sig att lämna en rapport om hur man ska förhindra liknande händelser i framtiden.

USA:s minister för inrikes säkerhet Janet Napolitano säger att regeringen sätter BP under tryck att göra mer för att ta hand om den läckande oljan och ansvara för saneringsarbetet. Även representanter för delstaten Louisiana kräver att BP tar sitt fulla ansvar för katastrofen, skriver TT.

Nu är det upp till Svanberg att rädda BP:s anseende. Men än så länge väljer han att tiga.

"Pojkdröm"

Jobbet som styrelseordförande på BP var en pojkdröm för Carl-Henric Svanberg. Men i takt med att oljan forsar ut i Mexikanska golfen rasar bolagets aktiekurs: börsvärdet har sjunkit med 140 miljarder kronor.

I höstas besökte den då nyrekryterade Carl-Henric Svanberg bolagets största oljeplattform, Thunder Horse, i Mexikanska Golfen.

Den guidade turen på plattformen gjorde ett stort intryck på honom.

– För mig var det lite av en pojkdröm att få komma ut på plattformen. När jag var i 20-årsåldern var jag väldigt nära att ta jobb på en Statoilplattform i Nordsjön. Det var en sådan häftig känsla att få se allt det här nu efter alla år, extremt modernt och teknologiskt avancerat men också lite surrealistiskt att stå där ute, sade Svanberg i en intervju med E24 i januari.

Carl-Henric Svanberg kom från en sex år lång period som vd för Ericsson. Valet att byta bransch förvånade Kjell Aleklett, oljeanalytiker och professor på Uppsala universitet.

– Han lämnade en framtidsbransch för en i nerförsbacke. Han hade ingen egentlig kunskap om oljebranschen, och han har ingen chans i världen att lära sig det här på så kort tid. Jag har jobbat i tio år med olja och har fortfarande mycket att lära mig, säger Kjell Aleklett.

Svanberg tiger

Och Svanbergs start på BP blir minst sagt tuff. BP:s börsvärde har rasat med smått otroliga 20 miljarder dollar, motsvarande över 140 miljarder kronor, efter det att katastrofen blev känd.

Redan har miljontals liter olja läckt ut i Mexikanska golfen.

– Om utsläppet av Exxon Valdez 1989 motsvarade 50 dagars utsläpp är vi uppe i 7 dagar nu. Det är en bit kvar till mängderna i Alaska, men oljan läcker fortfarande. Det blir en kamp med tiden, säger Kjell Aleklett.

Medier världen över jagar nu Svanberg för en kommentar. Men han väljer än så länge att tiga.

– Han och de andra i styrelsen har fullt upp med händelserna i Mexikanska golfen. Han har inte tid för en intervju, säger Toby Odone, pressansvarig på BP:s huvudkontor i London till Aftonbladet.

Odone vill inte heller säga när Svanberg, eller någon annan i ledande position på BP, kommer att svara på några frågor.

– Jag vet inte det än, säger han.

BP:s presscenter säger sig inte heller veta var Carl-Henric Svanberg befinner sig.

Miljontals liter har läckt ut

Den norska oljeanalytikern Thina Saltvedt, som jobbar på Nordea, tror att den svenske styrelseordförandens tystnad beror på att man ännu inte vet hur omfattande katastrofen kommer att bli.

– Men det är klart att det vore bra om han sade något, inte minst eftersom brist på information ger en osäkerhet som återspeglas på börsen, säger hon.

Thina Saltvedt undrar också vad BP kommer att svara på Obamas krav att oljebolaget ska betala för saneringen efter oljeläckan.

– Det är jag nog inte ensam om, säger hon.

Det är nu upp till bevis för Svanberg, menar Kjell Aleklett.

– Han måste uttala sig. Han måste visa vad som kännetecknar en stor ledare, säger han.

Publisert: