Reinfeldt och Borg om skatteförslaget

Reinfeldt och Borg på presskonferensen i dag.
Reinfeldt och Borg på presskonferensen i dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg höll i dag pressträff om oppositionens skatteförslag.

Man var inte nådiga i kritiken.

– Vanliga barnfamiljer drabbas, säger Anders Borg.

Oppositionen vill bland annat investera 12 miljarder mer än regeringen över två år inom vård, skola och omsorg. Enligt Mona Sahlin (S) har alliansens "skattesänkarpolitik" givit mest tillbaka till rika män. Under en presskonferens i dag svarade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) på kritiken.

– I dag har vi fått ett skarpt förslag när det gäller att höja bensinskatten. Det är möjligt att räkna på och se konsekvenserna – hur det slår mot svenska folket. Det ligger tyngre på dem som har de absolut lägsta inkomsterna. De som det påverkar allra minst är de som tjänar allra mest, säger Fredrik Reinfeldt. Det är tydligt hur det drabbar glesbygden och lägger tung börda på företagen. Det ska dessutom ses i ljuset av kilometerskatt. Slag i slag i magen på de som bor i glesbygd och mindre tätorter.

Koldioxid

Om koldioxidskatten sa Fredrik Reinfeldt:

– I Sverige har alliansregeringen varit med att höja koldioxidskatten. Vi har försvarat det givet att vi har satt upp ett nationellt mål om 40 procent lägre utsläpp 2020. Detta har ogillats av de tre rödgröna som tycker att allt ska åtgärdas här i Sverige. Vi bör notera att med denna mycket kraftiga ökning som de nu föreslår så når de inte sina egna klimatmål.

Borg: barnfamiljer drabbas

Anders Borg menar att de rödgrönas förslag på kommande skattehöjningar i första hand drabbar ”vanligt folk”.

– Det här är en påtaglig höjning av skatterna för vanligt folk. Det är barnfamiljer på landsbygden som ska åka till pianoträningar och fotboll och annat som drabbas. Det här har större påverkan på människor med lägre inkomster och särskilt människor med lägre inkomster i glesbygden, säger Anders Borg.

Anders Borg ser flera risker.

– Vi har just tagit oss ut ur en bankkris. Signalmässigt är det väldigt bekymmersamt för företagare och bidrar till flaskhalsproblematiken. Det här (högre bensinskatt, förmögenhetsskatt) skulle kunna innebära ränteökning på 0,5 - 1 procent. Det innebär tusentals jobb. Vid sidan av den direkta effekten på hushållsekonomin så innebär det också risk för att det påverkar bostadsräntor och marknadsräntor, säger Anders Borg.

Publisert: