WWF rasar mot licensjakten på varg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Licensjakt på varg tillåts för andra året i rad.

Beslutet möter hård kritik från Världsnaturfonden, WWF.

– Det är ett väldigt dåligt beslut att sätta ett tak på 210 vargar i Sverige. Det är inte genomtänkt, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF.

Förra året infördes den första licensjakten på varg. Redan då kritiserades beslutet från flera håll.

– Vi har blivit anklagade för att det ska vara vi som har drivit kritiken mot vargjakten i media. Men så är det inte, efter förra årets jakt var det nya grupper av människor som reagerade starkt, säger Tom Arnbom.

Är inte emot skyddsjakt

Världsnaturfonden gick direkt efter förmiddagens presskonferens ut och kommenterade beslutet om fortsatt licensjakt.

Och Tom Arnbom förklarar att det finns flera orsaker till att de är kritiska till just licensjakten.

– Vi är inte emot jakt som sådan, skyddsjakt tycker vi är bra eftersom man då tar bort problemdjuren. Men vi tycker inte att man ska bedriva licensjakten innan man har gjort en bedömning av läget. Som det är nu hjälper inte jakten vargens genetiska status alls, säger han.

Inga nya vargar

I samband med att licensjakten infördes skulle nya vargar föras in till den svenska stammen. Men ännu har det inte kunnat ske.

– De har pratat om att ta ut djurparksvargar i det fria nu, men man har inte utrett hur det ska fungera. Det saknas vetenskapliga underlag att utgå ifrån. Vad händer om de inte får ut någon ny varg då, de kan ju inte ha en tredje jakt utan att någon ny varg förs ut till stammen, säger Tom Arnbom.

Publicerad: