Mejla

Wolfgang Hansson

Hamas är Gaza- krisens vinnare

NYHETER

Med fiender som Israel behöver Hamas inga vänner

Hamas polis på patrull på stranden i väntan på konvojen där Ship to Gaza ingick. Nu är ytterligare fartyg på väg.
Hamas polis på patrull på stranden i väntan på konvojen där Ship to Gaza ingick. Nu är ytterligare fartyg på väg.

Medan Israel slåss mot pariastämpeln i pannan sitter krisens otippade vinnare med armarna i kors och gottar sig.

Med fiender som Israel behöver Hamas inga vänner.

Hela Israels strategi i Palestinakonflikten går ut på att försvaga och marginalisera Hamas.

Med sitt senaste skott i foten har Israel gjort precis tvärtom.

Hamas har suttit vid sidlinjen och kunnat se hur Israel med ingripandet mot Ship to Gaza spelat den islamistiska rörelsen i händerna.

Precis som de av Israel utpekade Hamasanhängarna i den turkiska hjälporganisationen IHH. De organiserade och finansierade till stora delar konvojen.– Vi har blivit kända. Vi känner stor tacksamma gentemot de israeliska myndigheterna, säger en företrädare för IHH.

Plötsligt är blockaden mot Gaza åter i världens fokus. Fler länder och regeringar än någonsin kräver att blockaden lyfts. Det internationella trycket på Israel ökar för varje dag.

Symbol

Blockaden har blivit en symbol i hela världen för hur Israel behandlar palestinierna.

Det enda Hamas behövt göra är att dela ut turkiska flaggor till de palestinier som velat demonstrera mot Israels övergrepp på internationellt vatten.

Aktionen har indirekt medverkat till att lätta på Hamas isolering.

Varje gång Israel använder övervåld så stärks enheten bland palestinierna. Plötsligt är det inte så viktigt om man är anhängare av al-Fatah eller Hamas. Fienden Israel fungerar bättre än värsta superlimmet.

Israel har indirekt gett Hamas en liten present när bordningen resulterade i att Egypten för att vinna pr-poäng öppnade sin gräns mot Gaza.

Inbördeskrig

Plötsligt kan sjuka palestinier åka in i Egypten för vård. Studenter som har visum att studera i Europa kan åter resa ut.

Egypten har lovat att via Rafah-övergången släppa in mediciner, generatorer och andra förnödenheter.

Ingen vet hur länge gränsen hålls öppen men så länge det varar gör det livet lättare för Hamas ledning.

Sammantaget är det bara att konstatera att Israel med sin aktion totalt motverkat sina egna intressen i Gaza.

Militanta Hamas styr ensamt Gaza sedan det palestinska "inbördeskriget" 2007. Innan dess vann Hamas de demokratiska valen 2006.

Röstade fel

EU, USA och Israel har terroriststämplat Hamas och vägrar förhandla med organisationen med mindre än att de erkänner Israel och tar avstånd från allt våld.

Deras mål har varit att pressa Hamas till denna eftergift. Alternativt få det palestinska folket inse att de "röstade fel" 2006 och göra sig av med Hamas.

Inget av detta har hänt.

Jag besökte Gaza sommaren 2006 och träffade en rad Hamasledare. En sak som framgick väldigt tydligt var att det fanns en moderat och modern fraktion som i ett visst läge kunde tänka sig att erkänna Israel.

Genom att isolera Hamas hjälpte EU och USA till att dra undan mattan för dem man hade kunnat förhandla med och istället ge makten till en hårdför kärna av traditionalister.

Ny taktik?

Nu har Hamas förvandlat Gaza till en enpartistat. Hamas styr allt. De tvekar inte att avrätta sina politiska motståndare.

Blockaden har inte uppnått något av Israels mål. Raketer skjuts fortfarande mot södra Israel från Gaza. Den 2006 tillfångatagne israeliske soldaten Gilad Shalit är inte släppt. Hamas grepp över Gaza har stärkts inte försvagats.

Är det inte dags för Israel att byta taktik?

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: