22 hundar avlivades

Publicerad:
Uppdaterad:

56-åriga kennelägaren misstänks ha smugglat valparna från Polen

1 av 4 | Foto: Foto: TULLVERKET
kan vara sjuka 22 av hundarna avlivades direkt på platsen. Insmugglade hundar kan ha flera mycket smittsamma sjukdomar – tille xemple rabies och dvärgbandmask.

Utåt driver den 56-åriga kvinnan en seriös kennel.

Nu sitter hon häktad för ett av tidernas största hundsmugglingsförsök. Veterinären tvingades avliva 22 valpar.

– De var instängda i bananlådor och gömda i bagageutrymmet, säger en tullare.

I fredags morse kom färjan från polska Gdynia till Karlskrona som vanligt. I en av bilarna som körde av skymtade en tullinspektör en hund.

– Hon kallade in fordonet för kontroll. Under en filt i bilen låg hoptejpade bananlådor med små lufthål. Lådorna var fulla med små chihuahuavalpar, säger tullaren Gunnar som var med vid tillslaget.

Greps omedelbart

Flera av hundarna var i dåligt skick och hade sannolikt varit helt utan tillsyn under den tio timmar långa överfarten. Fordonet fördes till en inhägnad kontrollplats i färjeläget. Personerna i bilen greps omedelbart och de 22 valparna avlivades av veterinär direkt på platsen.

Insmugglade hundar kan ha flera mycket smittsamma sjukdomar som rabies och dvärgbandmask. Reglerna är därför mycket stränga. I princip alla hundar som fångas i tullen avlivas – efter formellt beslut av Jordbruksverket.

Förnekar all inblandning

Enligt verkets egen statistik togs i fjol närmare 400 beslut om avlivning. Hur många hundar som ingick i varje beslut är inte känt.

Tre av de fyra misstänkta hundsmugglarna från i fredags är polska medborgare. Inköpspriset på en valp i Polen kan vara så lågt som några hundralappar. I Sverige säljs de med annonser på Blocket för 7 000–15 000 kronor styck.

Den fjärde misstänkta är en 56-årig kennelägare från Stockholm. Hon häktades i förrgår i Karlskrona tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grov smuggling. På sin hemsida skriver kvinnan att hon planerar två nya kullar nu till sommaren. Hon förnekar all inblandning i smugglingen.

– Mitt intryck är att åklagaren nog får presentera mer bevis om de ska få henne fälld för det här, säger advokaten Nils Fagrenius.

”Köp inte smuggelhundar”

Under åren har Tullverket gjort en rad beslag av smugglade hundar. De enorma vinsterna lockar både organiserad brottslighet och lycksökare. Ofta smugglas hundarna under vidriga förhållanden och många överlever inte ens resan.

– Det värsta jag sett var när de tejpat ihop fram- och bakbenen på valparna och gömt dem under sätena på bilen, säger tulltjänstemannen Gunnar i Karlskrona.

Hundexperter varnar nu för att köpa hundar som man inte säkert vet ursprunget på. Monique Nilfors, som är engagerad i Chihuahuacirkeln, är upprörd.

– Det är fruktansvärt hur de behandlas under transporten. Man ska absolut inte köpa en hund som man tror kan vara smugglad, särskilt med tanke på smittorisken. De kan bära på all världens sjukdomar utan att du har en aning om det, säger hon.

Publicerad: