Nyheter

Facebook läcker data om användarna

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Populära applikationer på Facebook läcker dina personliga uppgifter – till reklamföretag.

Spel som Farmville har olovligen skickat information och användardata efter att en läcka upptäckts.

– Det är helt klart olyckligt. Det jobbas stenhårt på Facebook för att komma till rätta med det, säger Jan Fredriksson, talesman för Facebook i Norden.

Flera populära Facebook-applikationer skickar i hemlighet användardata till reklamföretag. De i sin tur vill ha informationen för att kunna sprida riktad reklam och göra större vinster på internet.

Spärrade applikationer

Personlig information har spridits via flera av de populäraste spel-applikationerna, som Farmville. Flera applikationer har därför spärrats, avslöjar The Wall Street Journal.

– Det är allvarligt då vi vill se till att alla ska vara trygga i att vara med på Facebook, säger Jan Fredriksson, talesman i policyfrågor för Facebook i Norden.

Den information som spridits vidare är den webbadress som går till varje enskild Facebook-användare. Reklamföretagen kan i sin tur ha tagit del av den information på användarens profil som är publik för alla.

Inte förvånad

Mats Larsson är chefredaktör för tidningen Datormagazin och expert på informationssäkerhet på internet. Han är inte förvånad över att information olovligen har spridits, då marknadsföringsresurserna på Facebook är oändliga.

– Som användare blir det otroligt svårt att kontrollera när man utsätter sig för den här risken att data sprids vidare. Man blir utlämnad, dels till Facebooks goda vilja, och dels till de tredjepartföreag som agerar på Facebook. Man får lita på att de är snälla och goda och det kanske de alltid inte är, säger han.

Enligt Mats Larsson kan även den mest knapphändiga informationen vara guld värd för företag som kommer åt den.

– Man kan utläsa otroligt mycket om folks vanor och vad de tycker om och inte genom att studera information på Facebook. All den användardata som finns sparad hos Facebook har ett sådant enormt värde. Förr eller senare tar någon chansen att utnyttja det, och är det möjligt kommer det att hända igen.

Inte skadligt

Hos Facebook försäkrar man att den information som läckt ut inte har kunnat användas i ett skadligt syfte, men man arbetar intensivt med att täppa läckan.

– Ett användar-ID kan man inte göra så mycket göra med som tredje part. Men det är allvarligt då vi vill se till att alla ska vara trygga i att vara med på Facebook, säger Jan Fredriksson.

Han fortsätter:

– Vi arbetar med att införa ett nytt tekniskt system. Där det kommer byggas stora förändringar för hur användar-ID:n delas för att det inteska kunna hända i framtiden. Det är en ganska komplicerad teknisk utmaning, men den får absolut prioritet nu.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: