Välkommen in i alla nostalgikers drömkök

Publicerad:
Uppdaterad:

"Färgerna och mönstren gör mig lycklig"

1 av 3 | Foto: Frida Ekman
Saras favoritmotiv, äpplen, hittar man på såväl porslin som textilier och klisterdekor.

En explosion av mönster, blommor och färg.

Sara Axtelius kök är 70-talsdrömmen för alla nostalgiker.

– Färger och mönster inspirerar mig. Jag blir alltid glad när jag kommer hem, säger hon.

Att besöka Sara Axtelius hem i Motala är att ta ett kliv tillbaka till 70-talet. Varje möbel, pryl och textilie är tidstypisk. På väggarna hänger bonader och på golven ligger ryamattor. Det rymliga köket sprakar av färg och glada mönster.

– Många blir väldigt nostalgiska när de kommer hem till oss. Folk brukar ofta känna igen någon pryl från sin barndom, säger Sara.

Alltid glad

Kökets väggar är dekorerade med tallrikar och grytvantar. Skåpen är proppfulla med porslin, burkar och andra bruksföremål.

– Färger och mönster inspirerar mig. Jag blir alltid glad när jag kommer hem, säger hon.

Som 12-åring köpte Sara en plåtburk med snirkligt mönster på en loppmarknad. Den kom att bli startskottet för hennes passion. Sedan dess har loppisbesöken och fynden blivit många.

– Jag saknar bara några få grejer, sen är min köksutrustning komplett. Framförallt köper jag på loppmarknader. Förr kunde man hitta billiga och bra grejer på olika internetsajter men numera är det svårt att göra riktiga fynd, säger hon.

Syr om

Intresset för 70-talet syns även på Sara själv. Hon klär sig gärna i färgglada vintageklänningar. Överallt ligger travar av tyger som får nytt liv när Sara syr om dem till klänningar, kuddar eller gardiner.

– Om jag bara hade haft vitt och grått hemma så tror jag att jag hade blivit deppig. Glada färger gör människor lyckliga, säger hon och ler. º

Petra Kjellström

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN