Fredriks och Monas hemliga knep inför den stora duellen

Så förbereder sig statsministerkandidaterna i dag

Den ena läser på fakta.

Den andra försöker äta en god lunch.

I eftermiddag drabbar statsminister Fredrik Reinfeldt samman med motståndaren Mona Sahlin i den första duellen under valspurten.

Aftonbladet har kartlagt hur de förbereder sig.

Klockan 16.00 i studio 7 i Radiohuset i Stockholm. Då möts Socialdemokraternas statsministerkandidat Mona Sahlin och Moderaternas Fredrik Reinfeldt för första gången i årets valrörelse.

Innan väljarna går mot vallokalerna den 19 september kommer statsministerkandidaterna att ha mötts många fler gånger. Men den första duellen är alltid speciell, och kan påverka den fortsatta spurten mot valdagen.

Aftonbladet har kartlagt hur Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin förbereder sig inför den stora duellen:

Fredrik Reinfeldt: Statsministern börjar dagen med ett par interna möten på olika platser i Stockholm. Därefter följer lunch på hemligt ställe.

– Innan debatten börjar försöker Fredrik Reinfeldt läsa på faktaunderlag som kan tänkas debatteras, säger statsministerns presschef Roberta Alenius.

Har han på sig några favoritkläder?

– Nej, han sätter inte på sig några speciella kläder för det här tillfället.

Inte ens några favoritkalsonger?

– Nej.

15 minuter innan debatten börjar anländer Fredrik Reinfeldt till Radiohuset. Där bjuds han på kaffe och kakor. Samtidigt anländer motståndaren Mona Sahlin. De två motståndarna kan växla ett par ord med varandra i kafferummet innan de kliver in i studion och börjar duellen.

Mona Sahlin: För oppositionsledaren är dagen något mer hektisk. Sedan i går eftermiddag har pressträffarna avslöt varandra.

– Det har verkligen varit fullt upp för Mona. I går kväll var det utfrågning i SVT, därpå chatt och telefonväkteri sent på kvällen. Tidigt i morse började det om i SVT:s morgonsoffa, fortsatte med en presskonferens och sen intervju med en tidning, säger Mona Sahlins presschef Anna Helsén.

Direkt efter intervjun försöker oppositionsledaren varva ner med en lunch på ett avskilt ställe.

– Sen är det dags att åka till Radiohuset, säger Anna Helsén.

Hur orkar hon?

– Det undrar jag också. Men hon kommer upp i ett varv och är på hela tiden, så blir det ofta i valrörelser.

Inte heller Mona Sahlin har några speciella favoritkläder eller rutiner som hon använder sig av inför en duell med motståndaren. Och precis som statsministern anländer hon till Radiohuset cirka 15 minuter innan duellen börjar. En kort nick mot motståndaren, sen är det fullt fart igen.

Fotnot: Duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin sänds i P1 mellan klockan 16 och 16:45. Aftonbladet rapporterar direkt från Radiohuset i Stockholm.

16.00: Reinfeldt vs. Sahlin i radion

Aftonbladets Mikael Stengård kommer att rapportera direkt från duellen i radiohuset. Ställ din fråga till honom redan nu.

Valet 2010 | Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN