Sahlins valkupp

avAnette Holmqvist, Eva Buskas

Det hemliga spelet bakom maxtaxan på dagis – så fick hon igenom sitt vinnarkort

”DET PASSAR BRA I HELHETEN” Bland de socialdemokratiska kampanjarbetarna kallas redan utspelet om sänkt maxtaxa på dagis för en valvinnare. Och det som fungerade för tolv år sedan hoppas de rödgröna ska fungera som en röstmagnet även i år. Men det krävdes förhandlingar långt in på natten till i går för att Sahlin skulle få med sig sina samarbetspartner på de sista skrivningarna i förslaget.

Valrörelsen var på väg att gå henne ur händerna.

Då slängde Mona Sahlin in trumfkortet: sänkt maxtaxa på dagis.

Den hjälpte Göran Persson att vinna valet 1998. Nu ska den rädda S igen.

Aftonbladet kan i dag avslöja spelet bakom de rödgröna vallöftena.

FÖREBILDEN Sänkt maxtaxa var ett av Göran Perssons vinnarknep i valet 1998.

Halv åtta i onsdags kväll landade Mona Sahlin på Bromma flygplats efter en valturné i Skåne. Hon hade varit i gång sedan tidigt på morgonen: redan kvart över sju satt hon i P1 för radions partiledarintervjuer. Men i stället för att åka hem kördes hon raka vägen från flygplatsen till S-kansliet på Riddarhustorget i Stockholm.

Valrörelsen gick inte hennes väg. Opinionssiffrorna pekade neråt och hon behövde en valvinnarfråga. På sitt tjänsterum mötte hon den rödgröna förhandlingsdelegationen och partiledarna Ohly, Wetterstrand och Eriksson. Där la hon fram förslaget om sänkt maxtaxa på dagis.

Saknad: en plånboksfråga

Att pensionärerna skulle bli plånboksvinnare med den rödgröna politiken var redan klart. Liksom att studiemedlen skulle höjas. Barnfamiljerna skulle

visserligen lockas med mindre barngrupper på dagis och fler lärare i skolan. Men det saknades en plånboksfråga.

– Vi har väldigt starka insatser för de äldre. Vi har gjort väldigt mycket för de unga. Men barnfamiljerna: många har det väldigt tufft ekonomiskt. Så det har jag gått och grunnat på en tid: att det skulle passa väldigt väl in i den här helheten, säger Mona Sahlin.

Sänkt maxtaxa diskuterades på högsta nivå i Socialdemokraterna redan i våras. Enligt Aftonbladets källor har de rödgröna också letat efter en bra reform för barnfamiljerna under lång tid. Sahlins förslag togs därför emot väl och tjänstemännen gavs genast i uppdrag att räkna.

Informerade partistyrelsen

Klockan halv tio i förrgår kväll informerades Socialdemokraternas partistyrelse om hela plattformen – den politik som de rödgröna vill föra de kommande fyra åren. Men arbetet med att få de sista skrivningarna klara pågick långt in på natten.

När valplattformen presenterades i går ville alla framställa sig som vinnare. Men förhandlingarna har varit tuffa.

Alla tre partier vill öka kvoteringen av föräldraförsäkringen. Men eftersom de inte kunde komma överens var frågan inte ens med i plattformen och nu förändras den inte alls. Enligt Aftonbladetskällor insåg man tidigt att man inte skulle kunna enas.

– Det vi sagt är att det står varje parti fritt att driva den här frågan på egen hand. Det är den deal vi har, säger Maria Wetterstrand.

Har varit osams

Peter Eriksson medger att de tre partierna emellanåt varit osams under förhandlingarna:

– Ja, det kan jag nog erkänna att vi varit några gånger.

Han nämner sänkningen av pensionärsskatten som en knäckfråga.

– Nu landade vi ju till slut i att vi ska göra oss av med hela klyftan under mandatperioden. Det är ju ett väldigt radikalt steg som kostar mycket pengar. Det är en sådan sak vi har diskuterat mycket.

I dag påbörjas förtidsröstningen och med båda blockens valmanifest på plats startar nu valrörelsen på allvar. I valet 1998 lanserade Göran Persson en maxtaxa på dagis bara dagar före valet. Det är oklart hur mycket det påverkade utgången, men internt i partiet blev en framgångssymbol – trots att en sänkt maxtaxa fanns med även i förlustvalet 2006. Nu hoppas Mona Sahlin att dagiskuppen ska fungera igen.

”En gammal valvinnare”

När hon i går eftermiddag åkte till den fattiga Stockholmsförorten Botkyrka togs utspelet emot med öppna armar av de socialdemokratiska kampanjarbetarna.

– Det är en gammal valvinnare. Men framför allt är vi glada för att den riktar sig till barnfamiljerna, särskilt här i Botkyrka. Vi har lovat 30 timmars förskola till alla här från nästa år. Men då är det många som inte har råd med det, så maxtaxan betyder jättemycket, säger Ebba Jansson, S-ordförande i Botkyrka.

EN FAMILJ MED TVÅ BARN KAN SPARA 600 KR

De rödgröna vill sänka maxtaxan med 360 kronor i månaden för första barnet och 240 kronor i månaden för det andra. Totalt vill de rödgröna satsa 2,1 miljarder kronor mellan 2012 och 2014 på förslaget – som bara genomförs om det ekonomiska utrymmet tillåter.

I dag är maxtaxan 3 procent av inkomsten, dock högst 1 260 kronor, för det första barnet. För andra barnet är taket 2 procent, dock högst 840 kronor, och för det tredje 1 procent och högst 420 kronor.

Med de rödgrönas förslag blir den nya maxtaxan 900 kronor för första barnet, 600 kronor för andra barnet och 300 kronor för tredje.

En familj med två dagisbarn sparar således 600 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010