”Jag har haft bättre veckor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-01

Wikileaks grundare Julian Assange om misstankarna

Så är Julian Assange än en gång misstänkt för våldtäkt.

Och Wikileaks grundare fortsätter neka till sexbrott.

I en exklusiv intervju berättar Assange om hur alla turer påverkat honom, vad han tycker om den svenska rättvisan och vad han tror ligger bakom sexanklagelserna.

Aftonbladet träffade Assange på en restaurang i Stockholm i eftermiddag.

Det har gått några timmar sedan han fått beskedet att våldtäktsutredningen återupptas, ett beslut som omedelbart skapade nya rubriker över hela världen.

Wikileaks grundare ser trött ut, det är uppenbart att de elva dagar som gått sedan två unga kvinnor anmälde honom för sexbrott har satt sina spår.

De juridiska turerna har varit många. Assange var först misstänkt för våldtäkt. Sen bara för ofredande, ett brott han förhördes om i måndags.

”Allting var frivilligt”

Enligt vad Aftonbladet erfar handlar misstanken om att han ska ha tagit av sig kondomen då han hade sex med en av kvinnorna.

I går beslöt överåklagare Marianne Ny att återuppta förundersökningen om våldtäkt. Och misstanken om ofredande utvidgades till att omfatta även sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Vad Assange rent konkret ska ha gjort är dock belagt med sekretess.

– Jag säger samma sak som jag har sagt hela tiden. Jag har inte gjort någonting med de här två kvinnorna som inte varit helt frivilligt från båda sidor.

Men varför tar då åklagaren upp utredningen igen?

– Jag vet inte. Jag har inte fått veta vad jag anklagats för.

Har du utsatt någon av dem för något slags sexbrott?

– Som sagt. Allting har varit helt frivilligt.

Det har nu gått en och en halv vecka sedan du först anhölls i din frånvaro, misstänkt för våldtäkt. Hur har den här tiden varit?

– Jag har haft bättre veckor. Journalister från hela världen ringer hela tiden. Fast det är i och för sig inte ovanligt.

Vad tycker du om åklagarnas agerande?

– Det här är en fullständig cirkus. Ingen har frågat mig eller min advokat om min version. Det var först när jag förhördes i måndags som jag fick veta vad ofredandet handlar om.

– Jag är väldigt upprörd. Och även bekymrad över det svenska juridiska systemets brist på respekt för människors integritet.

Vad frågade poliserna om?

– Några frågor var av intim karaktär. En stor del av förhöret gick åt till att jag ville ha garantier för att det jag sa inte skulle lämnas ut till pressen. Jag förklarade att jag var kritisk till att det läckte i början.

Fick du några garantier?

– Ja. Och jag litar på förhörsledarna.

Frågade de om din relation i stort med den här kvinnan?

– Nej, de var inte intresserade av den typen av information. Jag bad dem titta i min mobil för att få stöd för min version av tidpunkter för olika möten och annat. Men de tackade nej.

Hur mycket skadar den här situationen dig och Wikileaks?

– Det stör mig och organisationen en hel del. Vi har mycket att göra och det här tar mycket kraft.

– Jag har upplevt många attacker mot mig som person. Men det här är det som varit svårast att hantera.

Läs hela intervjun i morgondagens Aftonbladet.

Läs hela intervjun i dagens Aftonbladet