Väder

Storm lamslår stora delar av Sverige

Av: 

Camilla Sundell

Carina Bergfeldt

NYHETER

Snöovädret har skapat kaos i södra och mellersta Sverige.

Två ladugårdsak har rasat, ett i skånska Sjöbo och ett i Stavsjö utanför Nyköping.

Fem personer har förts till sjukhus efter en krock i Borås.

Och i Jordbro har Coca Cola fått utrymma sin lokal – efter att taket säckade ihop av den tunga snön.

SMHI har utfärdat klass 1 varning för de flesta län i mellansverige, samt i Lapplandsfjällen i Norrbottens län.

När ovädret drog in över södra Sverige i går kväll inträffade flera trafikolyckor i södra Sverige. Under förmiddagen i dag har olyckorna på vägarna fortsatt. I höjd med Guldsmedshyttan vid Kopparberg välte en lastbil med släp. Det har varit begränsad framkomliget ända sedan klockan sex i morse.

"Hinner inte röja undan"

Klockan 20 över nio var det dags igen. I höjd med Hjälmaresund inträffade en olycka med flera fordon, och framkomligheten kommer att vara mycket begränsad under åtminstone två timmar. Runt tiotiden inträffade ännu fler olyckor, bland annat på E6:an mellan Trafikplats Stenungsundsmotet och Ödsmålsbron, på E45 i höjd med Holen, söder om Orsa, samt på väg 42 vid Koberg.

–Vi har inte gjort annat än hantera trafikolyckor i dag. Flera lastbilar och personbilar har åkt av vägen. Det har snöat och blåst så mycket att man inte hinner röja undan. Vägarna driver igen. Som tur är har det hittills inte varit några personskador, säger Anders Wallin, länsvakthavande befäl vid polisen i Örebro.

Blixthalka

Strax efter klockan 17 krockade fem bilar på länsväg 195 utanför Habo.

En person klämdes fast och fick klippas ut ur bilen.

– Ingen är allvarligt skadad. Det är totalt stopp på vägen i båda riktningar och vi dirigerar om trafiken, säger Lars-Gunnar Rydholm vid polisen i Jönköping till Aftonbladet vid 17.30.

Enligt polisen råder blixthalka på platsen.

Fem till sjukhus

Fem personer fick föras till Borås sjukhus efter en krock på länsväg 27, norr om Limmared, vid 17-tiden.

En bil fick sladd och hamnade i motsatt körfält där den krockade med en annan bil. I den ena bilen färdades en ensam förare, i den andra fanns fyra personer.

– En kvinna fick klippas loss, men ingen av personerna fick livshotande skador, säger Jan Strannegård vid polisen i Göteborg.

Ladugårdstak rasade

Men ovädret drabbar inte bara trafiken. Ett ladugårdstak gav strax efter åtta i morse vika för snömängden och hamnade över en nötdjursbesättning på en gård i Sjöbo kommun på skånska Söderslätt.

Men när räddningspersonal kom till gården visade det sig att hela besättningen bestod av fem–sex djur, betydligt färre än vad som först uppgavs. Ett par av korna fick dock sådana skador att en veterinär måste avgöra om de bör avlivas.

Man träffad av snöras

Vid lunchtid träffades en 49-årig man av snöras från ett tak på Norra Esplanaden i Växjö, skriver Smålands-Posten. Polisen i Växjö har inlett en förundersökning mot fastighetsägaren för brott mot ordningslagen.

Enligt tidningen fick mannen en lindrig sårskada och huvudvärk.

Djur evakuerade

Och klockan 14.17 rasade ännu ett ladugårdstak, den här gången i Stavsjö utanför Nyköping.

– Vi är på väg till platsen. Det vi vet är att det ska vara 25 mjölkkor som är i ladugården där taket har rasat. Vi vet inte hur det är med dem, säger Hans-Erik Åkerlund, vakthavande vid polisen i Södermanland.

Strax efter klockan 16 har man kunnat evakuera de flesta djuren från ladugården.

– Inga människor har skadats och det ska inte handla om många djur som blivit fast under rasmassorna, säger Göran Risberg vid polisen i Södermanland.

Coca Colas tak havererade

Även på Coca Colas anläggning i Jordbro, strax utanför Stockholm, orsakade snön problem under morgonen. Man märkte att taket började ge vika av den tunga snön, och skickade upp personer som fick skotta taket.

– Då knakade det tydligen till och säckade ihop. Taket har inte rasat, men det har gett vika, säger Lars-Göran Uddholm, vice brandchef för Storstockholm.

Hallen är nu utrymd. Inga personskador har rapporterats.

Fallande istapp

Däremot skadades en person i centrala Stockholm vid halv elvatiden i förmiddags.

Mannen, som arbetade med att röja undan snö på Bangården vid Blekholmstunneln mellan City och Kungsholmen, träffades då av en fallande istapp.

– Han var vaken när ambulansen anlände, säger Bengt Norberg, driftledare vid SOS Alarm.

Enligt polisen i Stockholm har mannen klarat sig lindrigt, tack vare att han använde skyddshjälm.

Man halkade på spårvagn

Klockan 11.03 skapade det glashala väglaget livsfara för en man i Göteborg. Enligt ett ögonvittne på plats halkade mannen och kom under en spårvagn, vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg.

– Det är en man i 40-årsåldern, han hade tur och är bara lindrigt skadad, säger Göran Samuelsson vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Flyg inställda

Även de som hade planerat en tur utomlands fick böja sig för Kung Bore under morgonen. På Skavsta flygplats utanför Nyköping är det för närvarande helt stopp i trafiken på grund av igensnöade start- och landningsbanor.

Samtliga avgångar nu på morgonen har flyttats fram. Det rör sig för närvarande om flighter med flygbolaget Ryanair till olika destinationer på kontinenten. Även ankommande flyg berörs, enligt flygplatsens webbplats. Flygtrafiken på Arlanda hade däremot inte drabbats av några väderproblem på morgonen.

…och skolor likaså

Flera landsbygdsskolor i Värmland ställer i dag in undervisningen för att skolbussarna inte kan ta sig fram i all drivsnö på vägarna.

I Säffle handlar det om sex skolor, skriver kommunen på sin hemsida.

Skolorna är bemannade för att ta hand om elever som kan ta sig dit till fots, men några lektioner blir det inte.

Dessutom fick elever och personal på en av de få öppna skolorna i centrala Säffle evakueras, på grund av att taket riskerar att rasa in under tyngden av all snö. Skottning och slungning pågår för att få undan snön från taket, uppger Värmlands Folkblad på nätet.

Kollapsat tak

Himmelstalundsskolan i Norrköping håller stängt både på onsdagen och torsdagen, rapporterar Norrköpings Tidningar. Flera andra skolor i Norrköping valde att skicka hem sina elver under onsdagen.

I Uddevalla fick snöfallet taket att rasa in på en industrilokal. Inga ska dock ha skadats i raset, uppger Bengt Wingstedt på Räddningstjänsten.

– Vi har ett kollapsat tak. Det snöar hela tiden och det packar på sig på taken. Vi går nu ut med en allmän varning om att folk ska hålla koll på sina tak och skotta av, säger Bengt Wingstedt till Aftonbladet.

ANNONS

Köp refill till myggmaskinen – innan de tar slut! Nu på NEDSATT pris!

Extern länk från MEDS

Fynda här!

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och FöretagLäget på
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder