”Bombhotet är verkligt”

avPer Bjurman

Obama: Paketen innehöll sprängmedel

1 av 2
bekräftar allvaret ”Undersökningar visar att paketen innehöll sprängmedel”, sa USA:s president Barack Obama på presskonferensen i Vita huset.

NEW YORK. Terrorskräcken härjar åter i USA.

President Barack Obama avslöjade sent i går kväll att det senaste hotet var skarpt.

– De paket någon försökte skicka till synagogor i Chicago innehöll sprängmedel, sa han under en presskonferens i Vita huset.

En av försändelserna innehöll förutom misstänkt sprängmedel också kablar och kretskort.

Redan i torsdags kväll upptäckte myndigheterna två suspekta försändelser ombord på två fraktflygplan – det ena på Midway-flygplatsen i London och det andra i Dubai.

Båda paketen hade postats i Jemen och var adresserade till synagogor i Chicago.

– Och inledande undersökningar visar att paketen tydligen innehöll sprängmedel, sa president Obama under en presskonferens i Vita huset sent i går kväll, svensk tid.

– Det här var ett trovärdigt terrorhot.

Febrila åtgärder

Upptäckten av paketen utlöste febril aktivitet på ett flertal flygplatser runt om i USA i går. Plan som fraktat gods ursprungligen skickat från Jemen kontrollerades noggrant – bland annat i Philadelphia och på Newark-flygplatsen utanför New York, SAS amerikanska hemmabas.

Ett passagerarplan på väg från Förenade Arabemiraten fick dessutom eskort av jaktplan under inflygningen till JFK-flygplatsen i New York under eftermiddagen.

– Men det var en ren försiktighetsåtgärd. Om vi befarat att det utgjorde någon form av hot hade planet aldrig fått landa på JFK, säger en myndighetskälla till CNN.

Saudier slog larm

Misstankarna riktas mot organisationen al-Qaida på arabiska halvön, och enligt Vita huset var det saudiarabiska myndigheter som slog larm.

– Vi vet att det är en grupp som fortlöpande planerar attacker mot vårt land och vårt folk, samt våra vänner och allierade, sa presidenten.

Umar Farouk Abdulmutallab, den unge nigerianen som på juldagen förra året försökte spränga ett passagerarplan under inflygning till Detroit, påstås också ha varit utsänd av al-Qaida på arabiska halvön.

Det sprängmedel han hade gömt i sina kalsonger uppges vara identiskt med det som nu hittats i de misstänkta försändelserna – som också rymde färgpatroner och elkablar.

Oro i synagogor

Myndigheterna i det isolerade Jemen har lovat att bistå USA i kampen mot terrorism.

– Vår regering har inlett en fullskalig utredning för att komma till botten med det här, men det är för tidigt att spekulera eller dra slutsatser, säger en diplomat från landets ambassad i Washington till CNN.

I synagogor i Chicago möttes uppgifterna med oro.

– Vi blev informerade i går morse och har vidtagit en rad försiktighetsåtgärder, säger Linda Haase vid judiska federationen till CNN.