Arkelsten: Jag kommer sitta kvar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-28

Moderaternas partisekreterare säger att hon inte avgår efter avslöjandena om bjudresor

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten fick frågan om hon kommer sitta kvar i SVT:s Aktuellt igår kväll. Svaret kom blixtsnabbt.

– Ja, absolut.

Efter avslöjanden om att Sofia Arkelsten under sin tid som miljöpolitisk taleskvinna för Moderaterna tagit emot bjudresor från bland annat skandalomsusade oljejätten Shell och en intresseförening för kärnkraft har det stormat kring den nytillträdda partisekreteraren.

Inte i strid med uppdraget

På torsdagskvällen svarade hon på kritiken i SVT:s aktuellt och förklarade att hon då som nu gör bedömningen att detta inte låg i strid med hennes dåvarande uppdrag.

– Jag tycker inte att det är konstigt att ett företag som bjuder in mig för att delta i ett seminarium också står för mina kostnader för resan, säger Sofia Arkelsten.

SVT visade sedan ett klipp på när Arkelsten i riksdagen tar upp bland annat Shell som ett företag med skamfilat miljörykte men som nu åtminstone börjat tala om miljöfrågor.

Berömde inte Shell

Aktuellts programledare Jon Nilsson ifrågasatte lämpligheten i att stå i riksdagen och berömma ett företag som man precis fått en betald resa till sydfrankrike ifrån. Men detta ville Sofia Arkelsten inte gå med på.

– Frågan är väl om jag berömmer dem. Jag tog upp Shell och Preem som två ganska extrema bolag men som även de nu börjat tala om miljöfrågor och det tycker jag är bra.

Jon Nilsson: Hur trovärdigt tycker du detta låter?

– Jag tycker det är väldigt trovärdigt.

Gratis BMW

I programmet framkom också att Sofia Arkelsten förutom bjudresorna även fått låna en så kallad miljöbil av BMW för att prova gratis under en period.

– Jag tycker det är viktigt att som miljöpolitiskt ansvarig testa ny miljöteknik. Jag fich chansen att testa hur det är att köra och tanka och det tycker jag är bra.

Sofia Arkelsten fick även frågan om hon skulle göra om samma saker nu om hon fick chansen.

– Nej, nu har jag ett annat uppdrag.

Jon Nilsson: Kommer du sitta kvar?

– Ja, absolut.