”Jag har inte våldtagit någon”

Förundersökningen mot före detta polischefen släppt

Här grips Göran Lindberg på väg för att träffa en 14-årig flicka i Falun med en väska full med med Viagra och läderremmar.

I dag släpptes delar av förundersökningen mot honom fri.

Där förklarar Lindberg hur han resonerat över vad som skulle hända om han åkte fast för sexbrott.

– Jag tänkte att det kunde starta en nyttig diskussion.

Göran Lindberg var polischefen som kämpade för jämställdhet och respekt – så pass att han kallades för "Kapten klänning" i korridorerna.

Men när han slutade för dagen misstänks han ha våldtagit unga kvinnor på sadistiskt vis.

Förra veckan åtalades han för 23 punkter av sexbrott.

Våldtäkter och sexbrott

Åklagaren valde att hemligstämpla hela förundersökningen men Södertörns tingsrätt valde i dag att lätta ordentligt på sekretessen.

I förundersökningen finns bland annat bilderna som polisen tagit av Lindberg i Falun strax innan han greps i januari i år.

Han var då på väg för att träffa en 14-årig flicka som han bestämt träff med. Polisen misstänker att han planerat en grov våldtäkt av henne.

I Lindbergs bil hittades en väska full av sexredskap som ögonbindlar, läderremmar, piskor och dagen-efter piller.

"Jag vet var du bor"

Tingsrätten offentliggör även förhören med de elva offren. Där berättar kvinnorna och flickorna om våldet som den förre länspolismästaren och rektorn för Polishögskolan misstänks ha utsatt dem för. Om gruppsexträffarna han anordnade där han var den som "ordnade fram kvinnorna".

Lindberg ska enligt målsäganden ofta varit våldsam och kallat dem för slyna och hora. Många av kvinnorna har berättat hur han satte sig på dem så de inte fick luft.

– Han gav mig en örfil och jag blev chockad. Sedan började han binda mig och det var då det började att bli obehagligt, säger ett av offren.

Plötsligt började Lindberg att ta ett strypgrepp på henne, säger hon till polisen.

– Jag försökte ta bort hans händer, det snurrade i huvudet.

En annan av våldtäkterna som Lindberg misstänks för var mot en 17-årig flicka som han band fast i en säng, slog och våldtog.

För att få henne att hålla tyst efteråt sa han:

– Jag vet var du bor lilla gumman.

Erkänner sexköp

Göran Lindberg har förhörts ett stort antal gånger av polisen. Han nekar konstant till att ha våldfört sig på någon och menar att de sexuella kontakterna varit frivilliga.

– Vi har haft "vanligt" sex, inget konstigt, säger han i ett av fallen.

När förhörsledaren berättar om en kvinna som sett Lindberg ta ett strypgrepp på en annan kvinna tills hon blev "alldeles blå i ansiktet" säger han:

– Nej, absolut inte! Ingenting sånt. Som jag minns det hade vi sex under skojiga former med skratt.

Lindberg har dock erkänt flera fall där han betalat för sex.

– Vi har sex och sen när jag går betalar jag henne, säger han om en av målsägandena.

Rimmar illa

I ett av förhören säger förhörsledaren att hon varit på en av Lindbergs föreläsningar om jämställdhet och att hon tycker att det rimmar illa att Lindberg själv köpt sex och i förhör säger att tjejer skulle "gilla att sälja sex".

Men han tycker själv inte att han varit nedvärderande mot någon av kvinnorna, snarare har han velat hjälpa dem menar han.

– Det är nog olika. Jag tror det finns kvinnor som är tvungna att sälja sex och så finns de som egentligen inte är tvungna, de gillar bara spänningen och kittlingen, lite extra pengar i tillvaron, säger Lindberg.

Och de som är tvungna att sälja sex menar den förre polischefen att han inte skulle köpa sex av.

"Nyttig diskussion"

Göran Lindberg berättar sedan att han funderat kring vad som skulle hända om det kom fram att en man i hans position, som föreläste om jämlikhet under parollen "Helmjukt", skulle åka dit för att köpa sex.

– Jag tänkte att det kunde väcka en diskussion som är nyttig för allihopa, säger han i förhör.

– Det är klart att jag tänkte på att det var juridiskt felaktigt att göra det. Och det är klart att en massa människor skulle döma mig och säga att jag var fejk men jag tänkte att okej, då tar jag den diskussionen.

Han vill dock inte riktigt säga vad diskussionen skulle handla om, men den skulle inte handla om de som säljer sex säger han.

– Det ska vara fokus på den som... på mig. Sex är ju överhuvudtaget väldigt tabubelagt för oss.

Rättegången mot Lindberg börjar i morgon. I bevisningen mot honom finns omfattande listor över avlyssnade telefonsamtal och sms från Göran Lindberg till flera av de berörda kvinnorna.

Brotten Göran Lindberg misstänks för och som blivit offentliggjorda är:

Våldtäkt någon gång mellan den 20 och 24 januari 2007 i en bil parkerad i Täby kyrkby. Lindberg misstänks att genom våld och slag ha tvingat en kvinna till sexuell handling som är att jämföra med samlag.

Förberedelse till grov våldtäkt mot barn den 25 januari i Stockholm, Solna och Falun. Lindberg ska ha planerat att våldta en 14 år gammal flicka och han hade packat en väska med avancerade sexhjälpmedel och tortyrredskap. Åklagaren anser att det var väldigt nära att brottet genomfördes.

Grov våldtäkt den 31 januari 2007 i Täby. Lindberg misstänks genom misshandel och våld ha tvingat en då 17-årig kvinna till flera samlag. Han har även bundit henne med läderremmar och slagit henne i underlivet.

Våldtäkt den 8 januari 2009 i Bandhagen. Lindberg misstänks ha våldtagit en då 17 år gammal flicka. Med våld har han tvingat henne till samlag.

Våldtäkt den 12 januari 2010 i Örebro län. Lindberg misstänks bland annat ha slagit kvinnan och tagit strypgrepp på henne när hon gjort motstånd.

Flera fall av k oppleri under tiden 1 oktober 2006–30 september 2009 i bland annat Stockholm.

Publisert: