18 års fängelse för gängmord

Hovrätten skärpte straffet mot 24-åringen

En 24-årig man i Malmö döms till det strängaste av de tidsbestämda straffen för mord, 18 års fängelse.

Hovrätten liknar skottsalvorna mot offret vid en avrättning och pekar på att ett stort antal människor i närheten utsattes för livsfara.

Händelsen vid en bensinmack i stadsdelen Söderkulla i Malmö i augusti förra året var enligt polisen ett led i den pågående konflikten mellan olika kriminella falanger i Malmö.

Mycket talar för att offer och gärningsman hade stämt möte och det anser hovrätten också talar för ett hårdare straff än de 15 års fängelse som tingsrätten dömde till.

Gärningsmannen sköt i flera omgångar, först från den ena sidan av bilen, sedan från den andra. Till slut drog han ut offret på marken och sköt igen, vilket enligt domstolen visar att han ville försäkra sig om att den jämnårige mannen verkligen skulle dö. Sedan klev han in i offrets bil och körde i väg.

Tidigare har 24-åringen medgett att han avlossat en del av skotten, men hävdat att en medgärningsman också skjutit. Ett stort antal vittnen har dock berättat om en ensam gärningsman. I hovrätten tog han tillbaka sitt delvisa erkännande och hävdade i stället att han bara hjälpt gärningsmannen att köra bort bilen. Hovrätten tror honom inte.

TT

Publisert: