Victoria bestämmer – svenskarna lyder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det kungliga bröllopet sätter trenden för år framåt

Alla vill ha prinsess-ringar Victorias och Madeleines val inför sina bröllop kommer att påverka hur vanliga svenskar gifter sig.
Foto: Foto: Scanpix
Alla vill ha prinsess-ringar Victorias och Madeleines val inför sina bröllop kommer att påverka hur vanliga svenskar gifter sig.

Kronprinsessbröllopet skapar heta trender.

Tusentals brudar kopierar förlovningsringen och fantiserar om Victorias kläder.

– Intresset för Victorias brudklänning och bröllop är enormt, säger Anna Fürst, chefredaktör på Allt om bröllop.

Hur kommer Victorias klänning att se ut? Vilken tiara kommer hon att bära?

Just nu råder bröllopsfeber i Sverige och tusentals blivande brudar vill gifta sig med kunglig stil.

”Skapar trender”

– Kungliga bröllop skapar alltid trender. Vi kommer att få se kopior av Victorias brudklänning i flera år framöver, säger Anna Fürst, chefredaktör på tidningen Allt om bröllop.

Stora klänningar med mycket tyg i kjolen samt krona eller tiara är mycket populärt just nu. Anna förklarar det med att många tjejer vill, och vågar, vara prinsessor när de gifter sig.

Hett med bröllop

Det är fortfarande populärt att ha stora vräkiga bröllop och den trenden kommer garanterat att hålla i sig efter Daniels och Victorias pampiga bröllopsfest.

– Bröllop är hett just nu. I år kommer extra många att gifta sig tack vare den kungliga hajpen. Det pratas om bröllop överallt och folk inspireras av det, säger Anna Fürst.

Alla vill ha en prinsess-ring

Både Victoria och Madeleine valde vitguldsringar med briljantslipad diamant när de förlovade sig. Nu vill många ha likadana prinsessringar.

– Vi ser en ökad efterfrågan på enstensringar efter kronprinsessans förlovning, säger Michael Wrange, vd på juvelerarfirman Wranges i Göteborg.

Vitguld är fortfarande populärt och trenden går mot att kunderna köper allt dyrare ringar.

– Det är ju det enda man har kvar efter bröllopsdagen och den ska du förhoppningsvis bära resten av livet, säger Michael Wrange.

Större stenar

Peter Fahlström, vd för Hovjuvelerare Gunnar Fahlström i Stockholm, har märkt samma tendens.

– I dag frågar man oftare efter större stenar. Den yngre generationen vill hellre ha få smycken som ligger på en högre nivå än många sämre i sitt smyckeskrin, säger han.

Daniel Westling köpte Victorias förlovningsring hos Hovjuvelerare W.A. Bolin på Östermalm i Stockholm.

Återanvända stenar

Det sägs att den briljantslipade stenen kommer från drottning Silvias förlovningsring och att Daniel har bekostat en ny infattning.

– Det är många som vill använda en gammal sten och sätta in i en ny infattning, speciellt nu när guldpriset är högt, säger Peter Fahlström.

Han berättar att diamanten är den sten som är vanligast när det gäller kungliga förlovnings- och vigselringar.

”Det ska vara mycket smycken som glittrar”

Foto: Foto: Scanpix
Prinsessan Dianas marängdröm 1981 skapade en gigantisk trend över hela världen.

Långärmat, dyrt och med en försiktig urringning är Victorias ledord när hon låter sy upp sin klänning. De kungliga brudklänningarna är konservativa, men behöver inte vara tråkiga.

– Kronprinsessan kan välja en spännande krage eller en snygg spets, säger Anna Fürst på tidningen Allt om bröllop.

Marängkänslan tillbaka

Man kan lätt se prinsesstrenden i bröllopsbutikerna. Klänningarna har mycket vidd i kjolen och man kan ana att marängkänslan från 90-talet är på väg tillbaka. Det är stort, kungligt och romantiskt à la prinsessan Diana.

– Det ska även vara mycket smycken som glittrar, säger Anna Fürst.

Hon är övertygad om att Victoria kommer att bli en stor inspiration för giftassugna kvinnor, inte bara i Sverige utan även utomlands.

– Allt Victoria och Daniel väljer till sitt bröllop blir trendsättande för flera år framöver, säger Fürst.

Enkelt – men dyrt

I dag är det vanligt att brudparet sätter sin personliga prägel på allt från inbjudan till vigsel och bröllopsmiddag. Den kungliga trenden syns även i de här sammanhangen.

Påkostade inbjudningar

– Det finns brudpar som väljer att gifta sig samma dag bara för att Daniel och Victoria gör det. Man tycker att det är roligt, säger Anna Fürst.

Festarrangören Michael Bindefeld berättar att bröllopsinbjudningarna är påkostade och arbetade.

Daniels och Victorias inbjudan kommer att vara väldigt traditionell och följa hovets strikta regler. Men enligt uppgifter till Aftonbladet kommer pappersvalet och trycket vara desto dyrare. Det visar hur exklusiv inbjudan är.

Kan välja samma som sin mamma

När drottning Silvia gifte sig 1976 bar hon det pampiga kamédiademet. Samma diadem bar kungens systrar Birgitta och Desirée.

Chansen är stor att även Victoria väljer att bära kamédiademet och det kommer att återspegla sig i bröllopstrenderna under året.

– Beroende på vilket diadem som Victoria väljer så kommer lite enklare guld- eller silverfärgade tiaror bli ännu mer populära, säger Anna Fürst.

Redan nu är det många brudar som bär krona och tiara när de gifter sig. Det passar bra till de påkostade stora klänningarna.

Publicerad: