Mordrättegång måste göras om

NYHETER

Åklagaren: Har aldrig varit med om nåt liknande

Ex-sambon dömdes till 14 års fängelse för att ha skjutit ihjäl Frida, 24, med en slaktmask.

Men nu måste rättegången göras om.

Orsak: Den rättspsykiatriska undersökningen kan vara felaktig.

Foto: Frida Stenberg mördades med en slaktmask.

I augusti förra året sköts 24-åriga Frida Stenberg ihjäl med en slaktpistol av sin ex-sambo Martin Hensvold, 37, i Smedsbyn utanför Luleå – mitt framför ögonen på de gemensamma barnen. Martin Hensvold ställdes inför rätta och dömdes senare till 14 års fängelse för mordet i Luleå tingsrätt.

Avslutades aldrig

Domen överklagades till hovrätten, men där avslutades aldrig rättegången.

Och nu måste rättegången göras om. Anledningen är att hovrätten för övre Norrland begärt in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd för att kunna avgöra om den rättspsykiatriska undersökningen genomförts på ett korrekt sätt, skriver Norrbottens-Kuriren.

Tagit för lång tid

Enligt tidningen blev den professor som skulle granska utredningen sjuk – och yttrandet har ännu inte dykt upp hos hovrätten.

– För att kunna utdela en korrekt dom måste minnesbilden av vad som sagts vara färsk. I det här fallet har det tagit för lång tid, säger Ulrika Karlsson, domstolssekreterare vid hovrätten till tidningen.

Det var 37-åringens advokat, Thomas Bodström, som pekade på brister i den rättspsykiatriska utredningen och som därför krävde att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle yttra sig om utredningen. Bodström har yrkat på att mannen ska dömas till rättspsykiatrisk vård – i stället för fängelse.

Mycket ovanligt

Att hovrätten nu gör bedömningen att hela rättegången måste göras om är mycket ovanligt.

Kammaråklagare Karin Hansson har aldrig varit med om någonting liknande och hon hoppas att förhandlingen kan hållas innan midsommar.