SMHI varnar för snökaos

Klass 2-varning utfärdad på östkusten

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Två decimeter snö och hård vind.

Räkna med kaos i trafiken i morgon.

– Det kan bli problem. Mest snö blir det i Östergötland och östra Svealand, säger Daniel Fredriksson som är meteorolog vid Storm Weather Centre till Aftonbladet.

Ett stort nederbördsområde rör sig söderifrån, från Alperna, via Polen mot Sverige.

Enligt prognosen kommer nådde det Sverige redan i går kväll. I Polen har det regnat och när nederbördsområdet når Sverige märker vi av det först i form av regn.

– Regnet övergick till snö i Götalands inland sent igår kväll. På tisdagsmorgonen har det nått upp till Svealands sydligaste delar, säger Daniel Fredriksson.

Det kan falla så mycket som två decimeter snö under nästa dygn.

– Längs kusten blir det regn men i östra Götaland och östra Svealand kan det under dagen falla mellan en och två decimeter snö, säger Daniel Fredriksson.

Det fanns på tisdagsmorgonen inga rapporter om allvarligare trafikolyckor på morgonen. Men i Västra Götaland hade en bil kanat av riksväg 70 utanför Ulricehamn, utan några personskador.

– Det snöar rätt mycket i Skaraborg, men det är inget trafikkaos, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Klass 2-varning

Vädret väntas bli så pass dåligt att SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stora snömängder och drivbildning vid Upplandskusten, Roslagskusten, Stockholm, Sörmland, Östergötland och Uppsala.

I Östergötland meddelade kollektivtrafiken att busstrafiken dras med förseningar på 20 minuter på tisdagsmorgonen.

Klass 2-varningar innebär en väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Dessutom har SMHI utfärdat klass1-varningar för kuling samt snöfall i delar av landet.

Trafikkaos och hårda vindar

Daniel Fredriksson vid Storm Weather Centre tror att ovädret kan leda till en del problem i trafiken under morgondagen, bland annat i Stockholm, Småland och de inre delarna av Götaland.

– Det blir lite ruggigt väder. Värst blir det där det snöar mest. Men allt beror förstås på hur man har preparerat vägarna.

Snön väntas smälta bort ganska snabbt, först i Götaland och successivt även i Svealand.

I samband med lågtrycket väntas hårda vindar.

– Det blir rätt så blåsigt med hårda vindar. Redan i kväll börjar det blåsa upp i samband med nederbördsområdet. Till i morgon bitti blir det blåsigt upp mot södra Svealand.

Vindarna fortsätter upp över landet sedan i samband med att nederbördsområdet förflyttar sig.

– Under natten till onsdagen rör det sig vidare upp. Nederbördsområdet sträcker sig på onsdagen från västra Svealand upp över södra Norrland.

Lite osäkert

Daniel Fredriksson understryker att prognosen inte är helt hundraprocentigt säker.

– De här nederbördsområdena som kommer söderifrån är alltid lite kluriga att göra en detaljerad prognos på. Men det här har varit konsistent i ett par dagar och det är lovande.

Senare i veckan väntas det tillfälligt lite bättre väder på torsdagen.

– Då är det störst solchanser. Sedan kommer det in nya nederbördsområden över landet och vädret i helgen ser inte så jätteroligt ut.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN