Nyheter

"Kungen borde hålla käften"

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Paul Ronge om pressträffen och hovets sätt att hantera media

I dag släpps den omtalade boken "Carl XVI – Den ovillige monarken" som innehåller pikanta detaljer om kungens liv.

Kungen håller presskonferens under eftermiddagen.

– Det är jättekorkat av kungen, säger Paul Ronge till Aftonbladet.

Annika Sönnerberg som är biträdande informationschef uppger att hovet har märkt av ett ökat intresse från medierna.

– Det är ett pressmöte med anledning av jakten och det är väldigt stort intresse. Ackrediteringarna har hanterats av Sveaskog.

Hänvisar till pressträffen

Cirka 50 ackrediterade journalister kommer till pressträffen i dag som hålls efter kungens älgjakt vid Nyrud på Hunneberg utanför Trollhättan 15.30.

Hur arbetar ni vid hovet när det blir ett så stort intresse?

– Det är som sagt en pressträff i dag klockan 15.30.

I övrigt vill Annika Sönnerberg inte ge några kommentarer, utan hänvisar till pressträffen.

Enligt Sveaskog har hovet planerat hur kungen ska hantera frågorna kring den kontroversiella boken om hans liv.

– Planen är att kungen kommer ge en kort kommentar kring detta eftersom allmänintresset är så stort. Sedan blir det frågor i linje med det som kungen egentligen ska prata om, nämligen sin dag i skogen, säger Esbjörn Wahlberg som är pressansvarig vid Sveaskog till Aftonbladet.

"Jättekorkat av kungen"

Enligt medietränaren och krishanteraren Paul Ronge gör kungen ett stort misstag som väljer att kommentera boken i media.

– Det är jättekorkat av kungen att hålla en presskonferens. Man kan säga att det är hål i huvudet på hans kommunikativa rådgivare. Det gör mig alldeles paff! Det borde vara under kungens värdighet att diskutera en bok som till stora delar verkar handla om hans sexualliv. Det finns ingen uppsida på det.

Paul Ronge anser att det har funnits tillfällen på senare tid då kungen i högre utsträckning borde ha kommunicerat med media, exempelvis under kronprinsessan Victorias bröllop.

– Då fick han med all rätta kritik för att han inte ens ville avslöja vad som stod på menyn. Men när han borde hålla käften så håller han en presskonferens.

Troligtvis kommer kungen att läsa upp något slags kortfattat meddelande. Paul Ronge tror inte att kungen kommer gå in på några detaljer.

– Han kan säga att allt är lögn. Det är något som andra maktmän har gjort tidigare, men då måste man vara hundraprocentig på det. Annars löper man risk för att anklagas för att ljuga och det vore förödande för honom.

Borde inte bemöta skvaller

Den bästa strategin för kungen hade, enligt Paul Ronge, varit att via sin pressekreterare låta hälsa att han inte bemöter sådant skvaller.

– Kungen kan inte gå in på några detaljer och det är också omöjligt för honom att ge ett svepande svar. Därför fattar jag inte någonting av det som händer nu.

Paul Ronge tror inte att kungens uttalande i eftermiddag kommer sätta stopp för mediernas rapportering i frågan. Han tror dock inte att uppgifterna i boken är något som kan skada kungahuset på sikt.

– Historiskt sett har kungarna varit häradsbetäckare. Bland kungligheter, popstjärnor och toppidrottsmän har det här alltid funnits så man kan inte tycka att det här är speciellt oväntat eller sensationellt. Så här uppfattas kungahusen i väldigt hög grad. De flesta av oss rycker nog på axlarna och säger att "så kan det väl vara".

Drevet går

Hovreportern Roger Lundgren tror att det råder febril aktivitet vid hovets presstjänst idag.

– De sitter väl och läser för fulla muggar och försöker samla på sig så mycket information som möjligt. För det är ju ett drev som går nu och det är inte bara i älgskogen!

Roger Lundgren tror att kungen har blivit upprörd över uppgifterna om den påstådda otroheten och svartklubbsbesöken.

– Jag tror att han är jätteförbannad och vill stå upp för sin sak.

Han misstänker dock att det kan bli svårt för kungen att bemöta innehållet i boken.

– Det blir svårt för honom med tanke på hans ämbete att bemöta detaljerna, men jag tror att han ändå kommer göra ett uttalande där han ger sin syn på saken. Förmodligen kommer han att säga att han har läst boken och att de uppmärksammade detaljerna helt enkelt inte är sanna.

Öppen kung

Roger Lundgren tycker att kungen har haft en väldigt öppen relation med medierna genom åren.

– Så öppen som den kan vara med ett sådant ämbete. I en annan europeisk monarki skulle det vara otänkbart att kungen skulle ta upp den här typen av skandalbok. Men kungen har en väldigt öppen relation med medierna.

Enligt Roger Lundgren finns det en person som är viktigare än någon annan för kungen i hans ämbete. Inte minst nu.

– Relationen mellan kungen och drottningen är oerhört stark. Kungen är beroende av drottningen, inte bara som man. Hon är hans närmaste medarbetare och den viktigaste rådgivaren sedan bröllopet 1976. Han behöver nog hennes stöd extra mycket idag.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: