Två sista löparna lämnar intensiven

avMalin Axelsson, Mikael Stengård

Sahlgrenska fick in 63 löpare – fem intensivvårdades

Minst 63 löpare fördes till sjukhus i går efter att ha kollapsat under Göteborgsvarvet.

På söndagen väntades de två sista löparna lämna intensiven.

– Läget är stabilt för dem, men de har sviter av uttorkning och värmepåverkan, säger Robert Sjölund på Sahlgrenskas pressjour.

De två män, som drabbades värst efter att ha kollapsat under det 21 kilometer långa Göteborgsvarvet på lördagen, kunde lämna sjukhuset under söndagskvällen eller senast under måndagen.

– En av dem går hem under kvällen och den andra personen troligtvis under kvällen, annars under morgondagen, säger Robert Sjölund, på Sahlgrenska universitetssjukhusets pressjour, till TT.

Var allvarligt för 16 löpare

Totalt fördes eller tog sig 63 personer till sjukhus efter halvmaran. Löparna hade drabbats av vätskebrist och uttorkning. För 16 personer var tillståndet allvarligt, men inte livshotande och till en början vårdades fem av dem på intensiven.

Efter förra årets Göteborgsvarv fick 12 personer söka vård för uttorkning.

– Det tyckte vi var mycket då, säger Robert Sjölund.

Aftonbladets medarbetare Nina Johansson var en av dem som sprang loppet.

– Efter en mil såg jag hela tiden folk som låg längs spåret med blå läppar i framstupa sidoläge. Ambulanserna åkte i skytteltrafik fram och tillbaka, det var helt galet, säger hon.

– Vid ett tillfälle sprang jag förbi en folksamling och hörde hjärtskärande skrik, det var verkligen otroligt obehagligt.

Flera personer vittnar om att ambulanspersonalen inte räckte till och vid målfållan låg flera människor utslagna och i behov av akut vård.

Varmt väder

Temperaturen i Göteborg hade under dagen nått upp till 26 grader. Det var just den höga temperaturen i kombination med för litet intag av vatten som tros vara anledningen till alla kollapser.

– Eftersom våren har varit kall här i Göteborg var många löpare inte beredda på den här temperaturhöjningen, säger Göteborgsvarvets presschef Göran Byhlin.

Amane Gobena från Etiopien vann loppet i damklassen på tiden 1.11.40. På herrsidan vann kenyanen Sammy Kiprono på tiden 1.01.10.