Tess, 44, hittad död – skulle vittna i rättegång

Låg död i skogsområde vid Arlanda – polisen utreder mord

avChristoffer Nilsson, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Therese ”Tess” Karlsson, 44, försvann en månad innan en rättegång där hon skulle vittna mot en man som misshandlat henne.

Innan hon försvann uppgav Tess att hon hotats till tystnad.

I slutet av september hittades hon död och polisen misstänker att hon mördats.

Therese Karlsson, 44, eftersöktes av Missing People och i Aftonbladet/TV3:s ”Efterlyst” vädjade Tess syster Pernilla till allmänheten om upplysningar om försvinnandet.

Nu går polisen ut med att det var Therese Karlsson, eller Tess som hon kallades, som hittades död i ett skogsområde i Arlanda-området den 29 september.

Polisens enhet för grova brott utreder fallet som mord.

– Vi går inte in på vare sig om vi har misstänkta eller frihetsberövade, säger Christer Axling, utredningsledare på grova brott.

Senaste gången någon hade kontakt med Therese var den 18 augusti – sedan försvann hon.

– Vi är intresserade av iakttagelser av Therese Karlsson från kvällen den 18 augusti i år på restaurang Nancys på Drabantvägen i Järfälla. Vi är intresserade av iakttagelser av henne och eventuella personer i hennes sällskap, säger Christer Axling.

Slag mot kroppen och ansiktet

En månad efter besöket på restaurangen, den 18 september, var en rättegång om misshandel inplanerad.

Rättegången gällde en misshandel under en midsommarfest på förra året. Enligt förundersökningen fick Tess både slag mot kroppen och ett tiotal sparkar mot ansiktet sedan hon hamnat på marken. En läkare konstaterade senare att hennes näsa blivit så skadad att hon fick genomgå en näskorrigering.

Efteråt berättade Tess att hon var mycket rädd och hade svårt att sova.

Ett par dagar efter att hon polisanmält misshandeln anmälde hon också den misshandelsmisstänkte mannens bror.

– Målsäganden gjorde en kompletterande anmälan om att hon hade blivit utsatt för ett övergrepp i rättssak, säger åklagaren Jenny Karlsson som arbetat med misshandelsärendet.

Uppmanades att inte anmäla

Brodern var med på festen och ska enligt Therese Karlssons anmälan efteråt ha uppmanat henne att inte anmäla.

– Det var ett verbalt uttalande om att hon inte skulle vittna, eller att hon skulle ta tillbaka en anmälan, säger Jenny Karlsson.

Anmälningen om övergrepp i rättssak utreddes separat av polisen och finns inte med i förundersökningen om misshandel. Senare lades den ner efter åklagarbeslut.

– Jag tyckte inte att det gick att bevisa brott, säger åklagaren Jenny Karlsson.

På polisen ville man tidigare inte kännas vid att man utrett en koppling mellan försvinnandet och den då förestående rättegången.

”Kartläggning av Thereses liv”

Nu uppger man att spåret utreds.

– I den här utredningen ingår en kartläggning av Thereses liv. Då ingår det dels såklart sista dygnet, men även bakåt i tiden, säger Christer Axling.

Han vill inte kommentera vilka personer man förhört.

Polisen är också intresserade av iakttagelser vid platsen där Therese Karlssons kropp hittades, mellan två långtidsparkeringar vid Arlanda.

– Det är Skobyvägen i höjd med en numer nedlagd motorcrossbana där det finns en grusväg. Det är där kroppen har anträffats. Iakttagelser därifrån från den 18 augusti fram tills att kroppen hittades är av intresse, säger Christer Axling, vid polisens enhet för grova brott.

Anhöriga har gett sitt samtycke till att Therese Karlssons namn och bild publiceras.

Tips till polisen kan lämnas via 114 14.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Therese, 44, är försvunnen sedan en månad tillbaka.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM