Stormen Zorba på väg mot Grekland – fara för människors liv

avAnna Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Grekiska medborgare varnas för den ovanliga cyklonliknande storm som rör sig mot landet.

Det finns risk för människors liv i stormen som väntas föra med sig massiva ösregn och vågor på uppemot tolv meter.

Grekiska skolor har stängts, flyg- och färjtrafik ställts in och allmänheten har varnats för den kraftiga storm som rör sig över Medelhavet och väntas slå till med full kraft mot Grekland och Turkiet under helgen.

Stormen som fått namnet Zorba är en så kallad ”medicane”, en ovanlig och våldsam storm, som på många sätt liknar en tropisk cyklon. Medicaner slår vanligtvis till 1–2 gånger om året i medelhavstrakten på hösten när vattnet fortfarande är varmt. Stormen rör sig framåt i cirkelliknande rörelser och har till och med ett stormöga – en mittpunkt där vinden står någorlunda still rapporterar CNN.

Risk för människors liv

Zorba har redan orsakat översvämningar i Tunisien och Libyen de senaste dagarna och rör sig nu mot Grekland och Turkiet.

Cyklonen beräknas komma upp i en vindstyrka på 28 meter per sekund. Zorba räknas slå som hårdast mot ön Kreta och Greklands sydligare öar. Enligt Washington Post finns det risk att folk kommer att dö i stormen.

Vågor på uppemot tolv meter väntas mellan halvön Peloponnese och ön Kreta och uppemot 150 millimeter regn räknas komma i området.

Oron är också stor för de tusentals flyktingar som befinner sig i trånga flyktingläger på ön Lesbos, där stormen också beräknas slå till hårt, skriver CNN.

1 av 3 | Foto: YANNIS KOLESIDIS / EPA / TT / TT NYHETSBYRÅN

Varnar medborgare

Grekiska myndigheter har gått ut med en varning till invånare i södra delarna av Grekland och i Aten, enligt nyhetsbyrån AP. De uppmanas att vara försiktiga, att inte gå ut under stormen eller uppehålla sig vid kusten och att surra fast föremål som kan blåsa iväg.

Svenska ambassaden har också gått ut med en varning för stormen och uppmanar turister att ta kontakt med sina resebolag för att vara säkra på att flyg- och färjtrafik går som den ska.

”För närvarande råder extrema väderförhållanden för Grekland. De närmaste dagarna väntas kraftiga vindar och riklig nederbörd”, skriver Svenska ambassaden på sin hemsida.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Grekland