Ryska motdraget i Skripal-fallet: Är civila

Två män som misstänks komma från den ryska underrättelsetjänsten har tidigare uppgetts ligga bakom mordförsöket på den tidigare ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Nu säger Rysslands president Vladimir Putin att man identifierat de två misstänkta.

”De är civila personer, så klart”, uppger Putin för nyhetsbyrån AFP.

Det var i förra veckan som två ryska medborgare namngavs, misstänkta för nervgiftsattacken på ryske ex-spionen Sergej Skripal och dottern Julia  i brittiska Salisbury tidigare i år.

Enligt premiärminister Theresa May är männen officerare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU – och att operationen med största sannolikhet har förankrats på ”högre ort”.

– Det var inte en operation som utfördes på eget bevåg, sa May i ett uttalande i parlamentet under onsdagseftermiddagen.

Frankrike, Kanada, Tyskland och USA har i ett gemensamt uttalande ställt sig bakom den brittiska bedömningen, men Moskva har hela tiden nekat till anklagelserna som de menar är ”oacceptabla”.

I ett uttalande på ett ekonomiskt forum i Vladivostok under onsdagen tillbakavisade president Vladimir Putin att de två männen är agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

”Vi vet vilka de är, vi har hittat dem. De är civila personer, såklart”, ska Putin ha sagt enligt nyhetsbyrån AFP.

Vidare tillade presidenten att han hoppades att de två männen ska träd fram offentligt och berätta sin version av historien.

Publisert:

LÄS VIDARE