Hemliga inspelningar skakar Spaniens regering

avPetter J Larsson

NYHETER

Sexköp, skattebrott och homofobi.

Spaniens regering har stångats med ständiga skandaler sedan den kom till makten i juni.

Nu krävs justitieministern Dolores Delgados avgång – efter att ett middagssamtal med en korrupt polischef läckt ut.

– Den som på ett vänskapligt sätt möter en karaktär från rännstenen ska hålla sig borta från politiken, säger oppositionsledaren Pablo Iglesias.

Sedan Spaniens socialistiska regering tillträdde i början av juni har två ministrar fått lämna sina poster. Kultur- och idrottsministern Maxim Huerta avgick efter bara några dagar när det blev känt att han straffats för skattebrott.

Och i mitten av september lämnade Carmen Montón sin post som hälsominister efter att hon avslöjats med felaktiga uppgifter i sitt CV.

Montón anklagades även för att ha fuskat på universitetet, sällan dykt upp på föreläsningar och kopierat mycket av sitt slutarbete från Wikipedia.

Nu hänger justitieministern Dolores Delgado, 55, på en skör tråd – efter att en nio år gammal inspelning skapat ytterligare kaos i den spanska regeringen.

Foto: ZIPI / EFE
Justitieminister Dolores Delgado har fångats på hemliga inspelningar.

Kallar toppdomare för nedsättande ord

I inspelningen, som kommer från en middag, kallar Delgado den öppet homosexuelle toppdomaren Fernando Grande-Marlaska för ”maricon” – ett nedsättande ord för homosexuella.

I samtalet diskuterar justitieministern även med polischefen José Villarejo som just nu sitter i preventivt fängelse medan han väntar på åtal för flera omfattande brott som korruption och pengatvätt.

Villarejo berättar i inspelningen om hur han efter en separation startat en ”modellagentur”, vilket av samtalet tolkas som en bordell.

Villarejo berättar om en av flickorna som han haft sex med under morgonen och Delgado kommenterar hela projektet som en ”garanterad succé”.

– Det är mycket enklare för en man än för en gammal faster att dregla över andra, säger Delgado och får till svar att ”machokulturen är fortfarande väldigt institutionaliserad i samhället”.

I samtalet pratar Delgado även om hur hon sett spanska domare och åklagare köpt sex av minderåriga på en resa till turistorten Cartagena i Colombia.

1 av 3 | Foto: Paul White / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kulturministern Maxim Huerta tvingades avgå.

”Spaniens mest feministiska regering”

Premiärminister Pedro Sánchez regering har kallats ”Spaniens mest feministiska någonsin”, med en ny våg av kvinnor, däribland Delgado.

Hon var länge framgångsrik som åklagare i nationella förvaltnings- och brottsmålsdomstolen och ledde flera stora knarkfall, men började efter tågbombningarna i Madrid 2004 specialisera sig på islamistisk terrorism.

Stormen började härom veckan när El Confidential påstod att Delgado hade kopplingar till polischefen Villarejo. Enligt tidningen hade Villarejo, på uppdrag av en spansk medborgare som hotats om utvisning till Guatemala, bett Delgado om hjälp.

– Vi hade inte någon slags relation, svarade Delgado direkt.

Senare ändrade hon det till att hon ”inte hade några professionella” band till honom. Då släpptes den läckta ljudfilen, som sägs vara från 2009 och ska vara ett samtal mellan Villarejo och Delgado – där de såväl diskuterar juridiska frågor som pratar nedsättande om kollegor.

”En enad regering”

Vid middagen fanns även Delgados dåvarande sambo, domaren Baltasar Garzon, som 1998 till den dåvarande högerregeringens stora förtret fängslat den chilenska diktatorn Augusto Pinochet och sedan stängts av – vilket inte gjort Delgados kritiker tystare.

Domaren Grande-Marlaska, som Delgado i inspelningen kallade för ”bögjävel”, jobbar i dag som inrikesminister och är en av Delgados närmsta medarbetare i regeringen. Han visade tydligt att han inte tagit illa vid sig och sågs dagen efter att ljudinspelningen blivit förstasidestoff krama om Delgado på kongressens golv.

– Ni vet alla att den viktigaste saken är inte ord utan handlingar, sa han, när han frågades om upptagningen.

– Detta är en enad regering och vi gör alltid vårt bästa för att säkerställa mångfald och jämlikhet.

Nu erkänner Delgado att hon träffat Villarejo – ”kanske tre gånger under de 30 år som jag var en allmän åklagare” – men säger att ljudupptagningarna manipulerats.

– Jag är ledsen om jag verkar vara arg. Men det är jag. Eftersom jag inte kommer att tillåta någon att ifrågasätta mina principer och min ärlighet, säger hon.

Kräver ministerns avgång

Oppositionsledaren Pablo Iglesias kräver nu Delgados avgång för hennes kopplingar till vad han kallar en ”rännstenspolis”.

– Det är inte acceptabelt att det är två ministrar som är vänner med folk som Villarejo, sa Iglesias i ett tal till parlamentet.

– Vem som helst som på ett vänskapligt sätt möter en karaktär från rännstenen, från soporna, ska hålla sig borta från det politiska livet.

Det konservativa partiet Partido Popular (PP) har de senaste åren skakats av en omfattande korruptionsskandal.

I våras dömdes flera tidigare toppnamn inom partiet för bland annat skattebrott, bokföringsbrott och för att företag mutat sig till statliga kontrakt.

Socialistpartiet PSOE lämnade in en misstroendeförklaring mot partiledaren Mariano Rajoy som den 1 juni avgick både som partiledare och som Spaniens premiärminister. Nu kräver PP också Delgados avgång.

– Jag kan inte förstå hur du fortfarande kan vara på din post, där du gör enorm skada på spanskt rättsväsende och enorm skada på ditt land, säger partiets talesperson Maria Jesus Bonilla.

– Dessa inspelningar försätter dig i en dålig situation, inte bara som person utan också som minister.

Kallas för ”zombie”

Vice talesmannen Rafael Hernando kallar Delgado för en ”zombie vars ansikte inte kommer att kunna räddas”.

– Du är skyldig, sluta fylla vår demokrati med vanära och gå, säger han.

Samtidigt får Dolores Delgado full backning från premiärminister Pedro Sanchez – som säger att han inte accepterar ”utpressning från någon”.

– Den politiska agendan kommer inte att bestämmas av någon som är ohederlig, säger han och syftar på Villarejo.

Sanchez har även själv varit i blåsväder efter att han anklagats för att ha plagierat sin doktorsavhandling. Det var konservativa dagstidningen ABC som på sin förstasida anklagade Sanchez för att ha kopierat hela stycken i sin avhandling om uppfinningar i spansk ekonomisk diplomati ord för ord från andra ekonomer och från en tidigare industriminister.

”Informationen som uppkommit i en viss media och som hävdar att det förekommit plagiat i min doktorsavhandling är helt och hållet FALSK”, twittrade Sanchez efter anklagelserna.

”Jag ska ta till rättsliga åtgärder för att försvara min ära och heder om det som publicerats inte rättas.”

Ex-astronaut anklagas också

Och om inte detta vore nog med huvudvärk för Sanchez så har vetenskapsministern och ex-austronauten Pedro Duque tvingats försvara sig mot anklagelser om att han undvikit att betala skatter när han köpte ett hus i kuststaden Jávea 2005. Duque, som var den förste spanjoren i rymden, förnekar anklagelserna.

– Enligt min uppfattning har jag inte undvikit några skatter, säger han.

– Vi har betalt för allting.

Som en reaktion på alla anklagelser har Sanchez beslutat att man nu kommer att offentliggöra hur stora tillgångar över 1 000 folkvalda politiker och tjänstemän har. Enligt en talesperson för regeringen visar de nya åtgärderna att regeringen rör sig framåt vad gäller transparens.

Källor: The Local, Publico, El Pais, TT, El Mundo

ARTIKELN HANDLAR OM

Spanien