Ny film från svenske IS-mannen

avErik Wiman

NYHETER

Här är senaste livstecknet från den svenske IS-jihadisten medlemmen Michael Skråmo.

I somras spelade han in en propagandafilm från en hemlig plats i Syrien, avslöjar journalisten Magnus Sandelin i stiftelsen Dokus nättidning.

– Är du en person som begår brott dag och natt utan att tänka på Allahs straff, säger Skråmo i filmen.

Michael Skråmo från Göteborg är en av de mest omskrivna personer som anslutit sig till terrorsekten IS. Från Syrien har han bland annat spelat in en film där han gråtande uppmanat sina ”bröder” att ansluta sig till IS.

Själv reste han till Syrien hösten 2014 med sin fru och deras gemensamma barn. Familjen befann sig under största delen av tiden i IS huvudstad Raqqa. Det är oklart om Skråmo haft en stridande roll inom IS, eller om hans uppgift endast har varit att sprida propaganda.

Efter spekulationer om att han skulle ha dödats kom nya uppgifter i vintras om att han lyckats fly från Raqqa innan IS förlorade området. Tillsammans med sin familj ska han ha tagit sig ut från staden med bussar avsedda för civila.

Svenske IS-medlemmen Michael Skråmo.

Ny film

I somras spelade Michael Skråmo in en ny film, avslöjar Doku. Från en okänd plats håller han en slags predikan. Han utlovar även en serie föreläsningar för rättroende muslimer. I filmen nämner han ingenting om IS. Enligt Doku skickades den nya filmen ut med hjälp av det slutna chattprogrammet Telegram, men hittills har det bara gjorts en inspelning.

Den 22 augusti skrev han en ursäkt om att han inte uppdaterat sitt konto. Han vädjade även till sina följare att be för honom:

”Förlåt mig att det inte släppts något på sidan, det har varit pgr av sjukdom och jobb må Allah ge mig tawfeeq att fortsätta sprida dawah. Glöm inte mig i era duaas”.

Sedan dess har han inte hörts av. Kontot på Telegram har inte varit aktivt sedan den 22 augusti.

Terrorpengar

Enligt uppgift till Doku kan Skråmo ha varit avsedd mottagare av en summa pengar som ska ha skickats från en person i Göteborg via en känd terrorfinansiär vid namn Waleed Ahmed Zein. Med bas i Kenya ska denne ha byggt upp ett internationellt nätverk för att skicka pengar. Enligt Doku ska över 150 000 dollar ha skickats till IS-sympatisörer i flera olika länder de senaste åren.

Den 20 november förra året skickade en 24-årig man från Göteborg drygt 8 000 kronor till Waleed Ahmed Zein. Det är de pengarna som enligt uppgift har varit avsedda för Skråmo.

Det är okänt var Michael Skråmo befinner sig i dag, men enligt uppgift till Doku är sannolikheten stor att han lever i staden Idlib, där invånarna just nu förbereder sig för en militär jätteoffensiv.

Vem är terrorist? 02:19
ARTIKELN HANDLAR OM