Jimmie Åkesson och Louise Erixon gästar Skavlan

I säsongens första avsnitt av Skavlan gästas talkshowen av SD-ledaren Jimmie Åkesson och hans fästmö och partikollega Louise Erixon.

De konstaterar att de knappt har träffat varandra under valrörelsen, och grillas om gruppledaren Mattias Karlssons kritiserade ”seger eller dö”-inlägg.

– Det är ju sant, säger Jimmie Åkesson.

På fredag är det säsongspremiär för Skavlan i SVT. Bland gästerna finns Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och hans sambo Louise Erixon.

Tillsammans har de sonen Nils, 4 år. Men det har inte blivit mycket familjemys under valrörelsen.

”Späckat schema”

Intervjutillfället är blott andra gången paret setts den senaste månaden.

– Du var med mig en dag för två veckor sedan, men annars har vi inte setts på en månad, säger Jimmie Åkesson i programmet.

– Det har blivit mycket sms-kontakt, ibland ett hastigt samtal. Det har varit ett späckat schema för båda, fyller Louise Erixon i.

Sverigedemokraterna gjorde ett starkt val och fick enligt det preliminära valresultatet 17,5 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Men såväl Alliansen som de rödgröna partierna verkar fast beslutna om att inte ge SD något inflytande över rikspolitiken.

Kan ta makten i Sölvesborg

Då ser läget betydligt mer gynnsamt ut i Åkessons uppväxtort Sölvesborg. Med 29,1 procent i väljarstöd för nu Louise Erixon förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna om att ta över makten – själv siktar hon på kommunalrådsposten.

Skavlan: Varför får ni till det?

– I en liten kommun känner alla till alla. Man har en granne som är socialdemokrat, någon annan som är moderat. Då blir det ganska svårt att upprätthålla bilden av våra företrädare som hemska varelser som kanske kommuniceras ut i stora kommuner och på riksnivå, säger Louise Erixon.

Fredagens besök i Skavlan är inte det första för Jimmie Åkesson. När SD-ledaren var med 2015 pressade programledaren honom med tuffa frågor – något som fick många tittare att se rött.

Inte minst i Norge, där intervjun liknades vid mobbning. Den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden, Kringkastningsrådet, fick in över 3 000 anmälningar.

”Det är ju sant”

Även under fredagens program pepprades Åkesson med hårda frågor. Bland annat om gruppledaren Mattias Karlssons kritiserade ”seger eller dö”-inlägg på Facebook.

Skavlan: Det låter som ett tal man håller i krig?

– Ja, men det pågår ett kulturkrig i hög grad. Det har gått 50 år sedan 68-revolutionen, och under dessa 50 år har den rörelsen i hög grad påverkat vårt samhälle i riktningen där nationen och nationell identitet är något fult, säger Jimmie Åkesson.

Är det inte polariserande?

– Det är snarare ett svar på ett polariserat klimat. Jag tycker inte att det bidrar till ett polariserat klimat.

Det finns bara två val – seger eller död?

– Ja, det är många som har sagt så. Och det är ju sant.

Jimmie Åkesson fick också frågor om den uppmärksammade konflikten med sin svärmor Margareta Gunsdotter – Louise Erixons mamma – som blev politisk vilde efter ett infekterat bråk med SD:s partiledning.

Därefter plockade hon ut fullt arvode från riksdagen, trots en time-out – samtidigt som hon drev en massageverksamhet.

– Vi har ingen kontakt och har valt att ha det så. Jag kände mig utskämd av henne, och känner inte att jag vill prata med henne, säger Åkesson.

Louise Erixon träffar däremot sin mamma.

– Det är självklart en svår situation när det är så närapå familjen. Men man måste skilja på det politiska och familjebanden.

Fredrik Skavlan tog även upp Jimmie Åkessons önskan att vilja lägga ner radiokanalen P3.

– Vi börjar med P3, säger Åkesson med ett brett leende.

Skavlan: Känner du att etablerad svensk media är fake news?

– Ja, i väldigt hög grad är det det.

Skavlan sänds klockan 21 i SVT 1 fredag 14 september. Bland de andra gästerna finns skådespelaren Mikael Persbrandt och komikern Petra Mede.

Publisert:

LÄS VIDARE