Hannus dotter är svårt sjuk – får hjälp av veteraner

avJoakim Magnå

1 av 5

Afghanistanveteranen Hannu Karjalahtis treåriga dotter Sophia lider av en ovanlig genetisk sjukdom.

Försäkringsbolaget vägrar att betala för de nödvändiga behandlingarna. Men nu har andra veteraner och privatpersoner gjort en insamling för att täcka kostnaderna.

– Det känns helt underbart. Den sista stora stenen har fallit från hjärtat, säger han.

Hannu Karjalahti, 38, tjänstgjorde i Afghanistan under 2010 och 2011 som bland annat sjukvårdsgruppchef. När han kom hem flyttade han till Tyskland och gifte sig.

Dottern Sophia Karjalahti föddes 2013. Redan sex veckor gammal opererades hon för lipom, ett slags godartade fettumörer. Efter det bestämde sig familjen för att teckna en privat sjukförsäkring.

Hälsoproblemen fortsatte. Flera läkarbesök senare konstaterades det att Sophia Karjalahti led av epilepsi och den extremt ovanliga genetiska sjukdomen proteus syndrom.

Efter en större operation höll det på att gå riktig illa när Sophia fick andningsstillestånd medan hon transporterades i ambulans mellan två sjukhusavdelningar.

Försäkringsbolaget vill inte betala

Men Sophia Karjalahti överlevde och idag är hennes läge stabilt.

Hon behöver dock fortfarande behandlingar – och nyligen ströp försäkringsbolaget betalningarna eftersom man misstänker att familjen kände till flickans epilepsi innan försäkringen tecknades.

– I början var det inga problem, men när de stora räkningarna skulle betalas så sa försäkringsbolaget stopp. Det var som en chock, säger Hannu Karjalahti.

Den svåra situationen gjorde att han vände sig till veteranorganisationen Veteranstöd Rapid Reaction (VRR), som hjälper svenska soldater som kommit hem från utlandstjänst genom att dra igång insamlingar åt den som behöver. Både civila och militärer bidrar.

Familjen fick hjälp och det såg ut att ljusna.

– Vi trodde att det var över med strulet, men nej. Det hade bara börjat, säger han.

350 000 kronor insamlat

I veckan tog Hannu Karjalahti därför åter kontakt med organisationen. Efter att VRR:s kassör skrivit ett inlägg på Facebook började bidragen rassla in. Redan i fredags hade de drygt 350 000 kronor, som krävs för Sophias sjukhusräkningar, samlats in.

– Det är helt otroligt att VRR klarade av detta. Jag var beredd att gå i personlig konkurs, men de har räddat mig.

Ovissheten de senaste åren har varit tuff.

– Det har varit mycket kämpigt. Det tär på vilket förhållande som helst när det gäller pengar. Man kan säga att vi har åkt berg- och dalbana med extremt djupa nedförsbackar.

Hannu Karjalahti beskriver sin dotter som en glad, tuff och envis tjej med glimten i ögat. Hon älskar att dansa och umgås med sin bror och bulldog.

Efter operationen har Sophia Karjalahtis utveckling gått i positiv riktning – hon lär sig nya ord och meningar och pratar mer.

– Framför allt har hon inte haft några anfall, säger hennes pappa.

Lider av PTSD

Sophias sjukdom är inte det enda som tynger familjen.

Utlandstjänstgöringen har medfört att Hannu Karjalahti lider av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

I början betalade Försvarsmakten hans psykologbehandlingar, men eftersom han bodde utomlands upphörde snart det stödet.

– Rådet var att söka hjälp från Kungafonden för mina behandlingar. Jag har varken tid eller ork att göra det också, vid sidan av min dotters behandlingar, säger Hannu Karjalahti, som istället fått terapi privat på en amerikansk flygbas i Tyskland.

För Sophias del väntar nu besked om hur lyckad operationen var när en bit av hjärnan togs bort. Kontrollen är om två månader. Innan dess ska flera tester och magnetröntgen göras.

– Därefter beror det på vad som hittas vid kontrollen.