Fasadklättrare jagas i Umeå: ”Trodde att det var sambon”

NYHETER

Polisen i Umeå jagar en fasadklättrare som slagit till mot minst en lägenhet natten mot lördag.

Samtidigt som bostadsinnehavarna låg och sov.

– Tjejen vaknade sömndrucken på natten och såg någon som hon trodde var sambon. Men det var det inte, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare.

Flera lägenhetsinbrott har inträffat i Umeå de senaste dygnen. Vid flera tillfällen har en eller flera tjuvar varit inne i bostäder och stulit saker – samtidigt som bostadsinnehavarna varit hemma.

Vid en av de fräckaste stölderna misstänker polisen att tjuven klättrat upp för fasaden för att ta sig in i lägenhet i ett flervåningshus.

– Vi har säkrat spår på fasaden som har funnits på en plats där det normalt inte ska finnas sådana spår, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid Umeåpolisen, till Aftonbladet.

Han berättar att vid det inbrottet, som skedde vid Vasagatan i centrala Umeå, så vaknade en kvinna och såg inbrottstjuven.

– Hon berättar att hon på natten vaknat och i sitt mycket sömndruckna tillstånd trott att det varit sambon som rört sig i lägenheten, säger Mats Bruhn.

– Men det visar sig ju att det varit en tjuv.

Pengar och elektronik borta

Han berättar att paret förstod att någon annan varit inne i deras bostad först på morgonen när de märkte att det saknades elektronikprylar och kontanter.

– Vi hoppas att de spår som säkrats gör så att vi kan hitta och lagföra de som begått det här integritetskränkande brottet, säger han.

Människor som rört sig i området kring Vasagatan under natten mot lördag och som kan ha gjort observationer kan kontakta polisen på 114 14.

– Om någon har sett något som kan vara till hjälp är vi självklart jättetacksamma, säger Mats Bruhn till Aftonbladet.

Västerbottens-Kuriren uppger att vid ett av de andra inbrotten som inträffat de senaste dygnen har den boende i lägenheten hört ljud från hallen. När personen kontrollerar vad som lät saknas en väska som senare hittas länsad i trappuppgången.

Under lördagen har ytterligare ett inbrott anmälts som har stora likheter med de andra.

Påminner om varandra

Enligt Mats Bruhn är det ännu inte möjligt att säga om det rör sig om samma gärningsperson eller personer i samtliga fall, men han tillägger att brotten har mycket gemensamt.

– Vi kan konstatera att det varit ett flertal inbrott på kort tid. Genom att gärningsmannen klättrat upp på en fasad förfaller det vara slipat och proffsigt gjort. Här var det inte tillfället som gjorde tjuven, säger han till VK.