29-åringen döms efter tortyrmisshandel i Syrien

NYHETER

Filmade misshandeln – som lades ut på Facebook

1 av 2 | Foto: Manu Brabo / AP
29-åringen var del av oppositionella och regimkritiska Fria syriska armén (FSA). OBS! Arkivbild.

29-åringen dömdes för att ha utfört en tortyrliknande misshandel i Syrien.

Händelsen filmades och offrets identitet var okänd fram till att han hittades vid liv i Turkiet av en svensk journalist.

Det gjorde att målet togs om.

Efter nya domen straffas 29-åringen med sju års fängelse – i stället för fem – men döms inte för folkrättsbrott.

I februari 2015 föll domen mot den 29-årige mannen, en syrisk medborgare som sedan 2013 har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Mannen dömdes då till fem års fängelse för att ha utfört en tortyrliknande misshandel i Syrien. Delar av misshandeln filmades och 29-åringen lade själv upp filmen på Facebook. Han dömdes även för folkrättsbrott.

Offret hittades av journalist

Offret var vid det tillfället inte identifierat och hade därför inte kunnat förhöras. Men mannen visade sig vara vid liv, vilket blev känt efter att en reporter på Expressen lyckades få tag på honom.

Detta skedde strax innan målet skulle prövas i Svea hovrätt i maj förra året. Av den anledningen återvisades fallet till tingsrätten för att prövas igen.

Döms inte för folkrättsbrott

På onsdagen meddelades den nya domen. 29-åringen döms till sju års fängelse och för synnerligen grov misshandel. Han ska även utvisas. Misshandeln ska ha pågått i fem dygn och offret var bundet till händer, fötter och överkropp. Tingsrätten skriver att offret var helt försvarslöst och att det finns "särskilt grymma inslag" i misshandeln, som innebar dödsångest och har lett till långvarig smärta.

Däremot anser inte tingsrätten att det varit fråga om något folkrättsbrott.

De tycker inte, vilket krävs, att det finns någon koppling mellan den interna väpnade konflikten i Syrien och misshandeln. En bidragande orsak till tingsrättens hållning är att offret har berättat att misshandeln var en hämnd för ett bråk mellan honom och ledaren för motståndsgruppen som de båda ingick i.

"Gått på målsägandes berättelse"

Tidigare ansåg domstolen att man bara kunde bevisa några minuters misshandel. Nu anser man det bevisat att misshandeln var synnerligen grov och pågick i flera dygn.

– Rätten har fullständigt gått på målsägandes berättelse, säger försvarsadvokat Magnus Strömberg, som på flera punkter inte delar rättens bedömning, till TT.

Åklagare Henrik Söderman berättar att man ska diskutera en eventuell överklagan gällande ogillande av folkrättsbrottet.

– Men vi ser med tillfredsställelse på att rätten konstaterar att straffvärdet nu är högre med hänsyn till längden på och omfattningen av våldet, säger han om att rätten skärpt straffet till sju års fängelse.

Överaskades av skadorna

Offret får strax över 260 000 kronor i skadestånd varav nästan 115 000 med anledning av förlust av sex tänder och insättningen av ett tandimplantat.

29-åringen var del av den oppositionella och regimkritiska Fria syriska armén (FSA) och har erkänt att det är han som syns på filmen. Offret var skadat sedan tidigare efter att ha blivit torterad av FSA.

När 29-åringen fick se mannen, som var fastbunden, blev han överraskad av att han var så pass skadad. Det har han sagt enligt domen från förra året.

29-åringen

  Mannen är 29 år gammal och syrisk medborgare. I början av maj 2011 togs han till fånga av syriska myndigheter eftersom att han deltagit i protester mot Syriens president Bashar al-Assad.

  29-åringens familj lyckades, genom att betala mutor till domaren, få honom frigiven efter ett år. Det uppges i domen från Södertörns tingsrätt.

  Efter att ha blivit frigiven kom 29-åringen i kontakt med Fria syriska armén (FSA). Han uppehöll sig i en by utanför staden al-Haffah och tillsammans med ytterligare åtminstone fyra personer – varav en utrustad med automatvapen – genomförde 29-åringen en misshandel som beskrivits som tortyrliknande. Misshandeln filmades.

  I juni 2012 lämnade 29-åringen Syrien. Han tog sig till Turkiet och sedan till Sverige där han sökte asyl och fick permanent uppehållstillstånd 2013.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien