Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Foto: Jonas Eng
Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Åsa Romsons försvarstal

Publicerad:
Uppdaterad:
Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Foto: Jonas Eng
Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

NYHETER

Knappt två veckor före partikongressen skriver Åsa Romson ett försvarstal på DN Debatt.

– Jag har som person fel och brister som alla andra och jag har med rätta fått kritik, skriver hon i debattartiklen.

Samtidigt har språkröret börjat gå i retorikkurs för att bättra på sin ledarstil.

13 till 15 maj håller Miljöpartiet sin kongress och i förra veckan meddelade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson att de ställer sina platser till förfogande om medlemmarna anser att andra personer skulle göra deras jobb bättre.

Kritiken har varit frän mot i synnerhet Åsa Romson efter den senaste tidens turbulens och partitoppar har öppet framfört att de tycker att hon ska avgå.

Vid midnatt den 1 maj gick tiden ut för nomineringar till språkrörsposterna i partiet.

”Min egen hårdaste recensent”

I sin debattartikel, som Åsa Romson skriver i egenskap av språkrör och utan sin parhäst Gustav Fridolin, tar hon på sig en del av ansvaret för den bristande krishantering:

”Som ett av två språkrör har jag också ansvar för den bristande krishanteringen som Miljöpartiet haft de senaste veckorna. Relevant och konstruktiv kritik välkomnar jag, och jag är min egen hårdaste recensent.”

Men därefter radar Åsa Romson upp de tio punkter som varit miljöpartiets mål och konstaterar att åtta av tio punkter är på väg att infrias tack vare MP:s regeringspolitik.

Hon skriver att det är i detta – att miljöpartiet levererat vad de lovat – som hon har sitt mandat som språkrör:

”Min ledande princip är att det ska bli lättare och billigare att vara miljövän.”

Går i retorikkurs

Åsa Romson har även börjat gå i retorikkurs för att bli vassare i debatterna. På sin Facebooksida har hon lagt upp en bild från ett samtal med retorikexpert Yvonne Lebenberg. "Jag fick många bra tips kring tydligare kommunikation" skriver hon.

– Kongressen måste bli en nystart för partiet och där ingår språkrörens arbete. Många medlemmar har frågat oss om partiets inriktning och framtid och också frågor om hur jag som språkrör kan bättre leverera det budskap som partiet har. Jag konstaterar att jag har fortfarande mycket att lära mig att bli vassare i retoriken, säger Åsa Romson till P1 Morgon.

Publicerad:

LÄS VIDARE