”Få kan nämna något som regeringen har genomfört utom asylpolitiken”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Maria Wetterstrand bryter tystnaden om krisen i Miljöpartiet

Krisen inom Miljöpartiet har fått oroliga medlemmar att ringa Maria Wetterstrand – som fått agera partiterapeut.

För att partiet nu ska komma ur krisen krävs en omfattande nystart, säger det förra språkröret när hon gästar Aftonbladet Morgon.

– Jag tror det är ganska få människor som kan nämna något som den här regeringen har genomfört förutom det som rör asyl och flyktingpolitiken.

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Maria Wetterstrand, tidigare språkrör.

Det började med att Mehmet Kaplan synts på samma middag som ledaren för den svenska delen av högerextrema turkiska gruppen Grå vargarna. Därefter har hela Miljöpartiet försatts i kris. Partiet som redan fått hård kritik för svikna vallöften i både miljöfrågor och migrationspolitiken ifrågasätts nu också för partiets värderingar.

Maria Wetterstrand, språkrör för MP 2002-2011, har haft mycket att stå i när det har stormat som mest.

– Jag har tyckt och tänkt massor. Jag har fått ägna mig åt att vara partiterapeut och pratat med många i partiet som ringer och talar ut om saker de är upprörda och ledsna över, säger hon i Aftonbladet Morgon.

Hur ont gör det i dig att se vad som händer med Miljöpartiet?

– Jag har svårt för det här media-flockbeteendet, där man tar tag i ett parti och kastar all skit man har på det. Även om det är Jimmie Åkesson som utsätts tycker jag inte om det.

Men är det medias fel, det som händer i Miljöpartiet?

– Nej, men jag har svårt för flockbeteendet. Jag tycker att det är helt rätt att Miljöpartiet granskas, att politiker granskas. Men jag kan ändå tycka att det är jobbigt.

Inte sugen på att kliva in

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin har uppmanat partidistrikten att diskutera vilka de vill ska leda partiet. Deadline för nomineringar till nya språkrör var i söndags, men flera distrikt har valt att hålla sina nomineringar hemliga fram till kongressen den 13-15 maj.

Hur hon tror eller vill att språkrörsfrågan ska lösas, vill Maria Wetterstrand inte svara på.

– Som tidigare språkrör är jag inte lämpad att kommentera hur de ska göra med språkrörsfrågan. Jag ska helt enkelt inte lägga mig i det, säger hon.

Du är inte sugen på att kliva in?

– Nej, det är jag inte. Det kan jag säga tydligt.

Nödvändigt ta politiska strider

Maria Wetterstrand riktar även skarp kritik mot Miljöpartiet och hela regeringens arbete. Enligt henne har man misslyckats med att väcka känslor.

– Då blir det väldigt svårt för väljarna att känna ett engagemang. Om man inte driver något som överhuvudtaget är kontroversiellt kan folk inte ens vara för eller emot.

Har regeringen varit för feg?

– Man har lagt väldigt många saker i utredningar som man nu går och väntar på ska bli klara. Det måste bli politik av det.

– Det är absolut nödvändigt att ta politiska strider. Det har jag saknat under hela mandatperioden, det tror jag att regeringen också har gjort.

SE OCKSÅ

Wetterstrand: Så ska MP-krisen lösas

”Ska handla om politik, inte bara om förtroendesiffror”

För att återigen få fokus på politiken tror Wetterstrand att man måste lyckas med att driva igenom tunga saker på miljöområdet.

– Det ligger ett par utredningar som är intressanta. Bland annat ett förslag om straffbeskattning på väldigt miljöbelastade bilar som säkert inte alla kommer att älska.

Räcker det i nuläget?

– Det får gärna bli en hel del politisk diskussion om det, där Miljöpartiet har en tydlig ståndpunkt. Men jag tror också att hela regeringen skulle behöver lägga fram förslag som väcker diskussion inom andra områden än just miljöpolitiken, till exempel arbetsmarknadspolitiken, a-kassan eller sjukförsäkringen. Frågor som Miljöpartiet brinner för. Så att det kan bli en diskussion om politik och inte bara om förtroendesiffror.

Miljöpartiets kris – detta har hänt

Publicerad:

LÄS VIDARE