Lena Mellin om nya kravet: Kan ha dämpande effekt

NYHETER

Regeringen och Alliansen är överens om en ny utformning av amoteringskraven på bolån.

Ett viktigt besked, enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Foto: Lena Mellin

Regeringen och Alliansen är nu överens om en ny utformning av amorteringskraven på bolån. Hur viktigt är det med amorteringskrav?

– Det kan vara viktigt för att hejda en hotande bostadsbubbla, det vill säga om bostäderna blir mindre värda än de är belånade till. Det kan bli riktigt illa, det lärde vi oss under finanskrisen.

Tidigare förslag har fått kritik och bakläxa av kammarrätten. Vad talar för att det blir något nu?

– Att en majoritet i riksdagen har bestämt sig, vare sig det bär eller brister.

Ändringen jämfört med det senaste förslaget är att den som köper nyproducerad bostad slipper amorteringskrav – men bara i fem år. Vad betyder det?

– Det kan ha en dämpande effekt på priserna på nybyggda bostäder.

Nu varnar expertis för att bopriserna skjuter i höjden, åtminstone innan kravet är tänkt att införas 1 juni. Samtidigt larmar kreditvärderingsföretaget Moodys om att Sverige är det land med negativ styrränta där risken för en bobubbla är som störst. Hur oroliga ska vi vara?

– Jag tror man kan vara ganska lugn. Bostäder är en bristvara i stora delar av landet vilket talar för fortsatt höga priser Samtidigt är det bra att myndigheterna håller ögonen på eventuella kristecken. Nu införs amorteringskrav. Men även sänkta skatteavdrag för boräntor diskuteras.