Uber-förare åtalas för sex mord – kände sig styrd av app

1 av 8
NYHETER

Under sju timmar körde taxiföraren Jason Dalton, 45, runt i den amerikanska staden Kalamazoo i Michigan och plockade upp kunder.

Mellan körningarna sköt han ihjäl sex personer.

I en rapport som släpptes på måndagen framgår att han känt sig styrd av en Uber-app i telefonen.

Till synes slumpvis sköt Jason Dalton, 45, ihjäl sex personer, varav en åttaårig pojke, i en serie vansinnesskjutningar.

Det var lördagen den 20 februari som han inom loppet av sju timmar utförde tre skjutningar, enligt myndigheterna mellan körningarna för taxibolaget Uber.

En pappa och hans son sköts till döds vid en bilfirma, de övriga utanför ett lägenhetskomplex och på en restaurang. Två personer överlevde.

Jason Dalton står nu åtalad för mord och mordförsök.

Ringde frun efter första skjutningen

Till polisens utredare ska han ha sagt att han upplevt sig styrd av en Uber-app i sin telefon, som om det kom från själva telefonen. Det framgår av en 100 sidor lång rapport som släpptes på måndagen.

– När jag loggade in på sajten (Uber-appen), började jag känna mig som en marionett, ska han ha sagt i förhör med polisen, enligt WZZM.

Efter den första skjutningen ska Dalton ha ringt och varnat sin fru att hon inte skulle kunna återvända till jobbet eller deras barn till skolan. När hon frågade vad han pratade om ska han ha svarat att hon skulle förstå allt – så snart hon tittade på tv-nyheterna, skriver nyhetsbyrån AP.
Hans fru ska ha berättat för utredare att hon blev helt förbryllad över vad han ringde och sa till henne under natten för skjutningarna.

– Han är inte en mördare och han vet att han har dödat, ska hon ha sagt.

Valde slumpvis ut sina offer

Enligt utredare kände Dalton inte sina offer. Man arbetar nu med att försöka slå fast ett motiv. Tidigare denna månad beordrade domare att han ska genomgå en psykiatrisk undersökning.

Innan Jason Dalton började köra taxi för Uber genomgick han företagets bakgrundskontroll, utan några anmärkningar. Han är inte heller tidigare straffad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uber

Michigan

Brott

USA