MP i Norrbotten: Byt ut Fridolin och Romson

Av: Jonathan Jeppsson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Norrbottens MP-distrikt vill byta ut Åsa Romson och Gustav Fridolin som språkrör.

I stället tänker distriktet nominera Isabella Lövin och Per Bolund.

– Vi har förtroende för Romson och Fridolin som statsråd, men de funkar inte som språkrör, säger Annika Eriksson, distriktsordförande i Norrbotten.

Just nu pågår en nomineringsprocess för nya språkrör inom Miljöpartiet. Valberedningen vill ha in förslagen från rörelsen senast söndag. Aftonbladet kan nu avslöja att Norrbotten som första distrikt uttalar att de inte har förtroende för Åsa Romson och Gustav Fridolin som språkrör. I stället vill distriktet se ministrarna Isabella Lövin och Per Bolund på posterna.

– Vi hade möte med vår distriksstyrelse i går kväll. Vi förordar att vi behöver byta båda språkrören och att vi ska nominera Per  Bolund och Isabella Lövin, säger Annika Eriksson, distriktsordförande i Norrbotten.

”Fungerar bra”

Hon menar att det är viktigt att de nya språkrören redan sitter i regeringen.

– Vi tycker att de båda fungerar bra. De är bra på att komma ut med vår politik, har en stor förankring i partiet och stor trovärdighet. Att de är statsråd spelar in, vi tror att det är viktigt för regeringsfrågan att inte plocka in människor som inte är där i dag.

Annika Eriksson betonar att man inte tycker att Fridolin och Romson ska avgå som ministrar.

– Vi har stort förtroende för våra språkrör om ministrar och politiker, men just nu fungerar de inte som språkrör. Det funkar inte att ha dem som våra talespersoner.

Distriktet lämnar sitt besked till valberedningen inom kort.

Flera distrikt stödjer sittande språkrör

Hos andra distrikt är utgången i nomineringsprocessen oviss. Andreas Tranderyd, distriktsordförande i Örebro län, säger att han inte vill uttala sig om sitt förtroende för språkrören.

– Jag kommer inte att kommentera sådana delar förrän valberedningen har lagt sitt förslag. Jag tänker inte uttala mig åt något håll så länge den här processen pågår, först måste jag föra samtal med lokalavdelningarna.

Distriktet i Dalarna har meddelat valberedningen att de stödjer de nuvarande språkrören, som de tycker är skickliga politiker.

– Vi har diskuterat saken och lämnat förslag till valberedningen och stödjer Romson och Fridolin. Men vi tycker att valberedningen ska ta fram lämpliga motkandidater om det finns andra vi inte känner till. Finns det sådana är vi öppna för det, säger distriktsordförande Kerstin Lundh.

Sedan tidigare har även distriktet i Västerbotten meddelat att de stödjer sittande språkrör.

– Jag ser ingen fördel i att byta språkrör just nu. Vi i distriktsstyrelsen i Västerbotten har bestämt oss och meddelat valberedningen att vi har fortsatt förtroende för Åsa Romson och Gustav Fridolin, säger Rickard Hansson, distriktsordförande till Expressen.

Publicerad: