Irakiska styrkor intar Falluja

avAnna Andersson, Max Sommerstein, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP/TT
Sedan i slutet av maj har den irakiska armén bedrivit en offensiv mot IS i irakiska Falluja. Denna bild från i den 14 juni.

Irakiska styrkor har tagit kontrollen över centrala delar av Falluja, rapporterar AFP.

Det betyder i så fall att IS är på väg att förlora ett av sina viktigaste fästen i Irak.

– Befrielsen av stadshuset, som är stadens viktigaste landmärke, är en symbol för statens återupprättade auktoritet, kommenterade Raed Shaker Jawdat, federal polischef i Irak, till AFP.

Armén hissade den irakiska flaggan vid stadshuset medan strider fortsatte mot terrorgruppen IS.

Enligt BBC ska den irakiska armén tidigare ha intagit industriområden i Fallujas östra delar.

Till AP säger befälhavaren Haidar al-Obeidi att IS-styrkorna har ”kollapsat” och att stora delar av dem nu flyr. Han berättar också att framryckningen i dag skedde med hjälp av bombflyg både från den USA-ledda koalitionen och Irak.

Men USA:s försvarsminister Ash Carter tonade dock ned den irakiska arméns framgångar, när han mötte pressen i Pentagon på fredagen.

– Det finns fortfarande en del strider att avklara, säger han.

Falluja, som ligger cirka sex mil väster om Bagdad, har stått under IS kontroll sedan januari 2014. I slutet av maj i år meddelade den irakiska armén att de inledde en offensiv för att återta staden.

Farligt för civila att fly

Enligt FN är cirka 50 000 civila instängda i staden. Samtidigt har tiotusentals också flytt sedan den irakiska offensiven inleddes; enligt FN cirka 42 000 medan Läkare utan gränser uppskattar att det rör sig om cirka 30 000 personer.

Det är förenat med stor fara att försöka fly från staden – så sent som i går rapporterade en norsk hjälporganisation på plats om hur en 2-årig pojke dödades av IS-terrorister när hans mamma försökte fly med barnet i famnen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM