Bekräftat: ”Egor Putilov” säger upp sig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

SD-desinformatören Alexander Fridback, också känd som Egor Putilov, beskrevs som en potentiell säkerhetsrisk.

Nu har han sagt upp sig från sin tjänst hos Sverigedemokraterna.

Beskedet kommer efter Aftonbladets avslöjanden om Alexander Fridback.

– Till följd av den hatkampanj som drivits i media har jag blivit sjuk och den har även skadat mitt privata liv, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Under lördagen kom beskedet att Alexander Fridback, mer känd under pseudonymen Egor Putilov, säger upp sig från Sverigedemokraterna, efter den senaste tidens avslöjanden.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Alexander Fridback att beslutet är hans eget och att det togs under lördagsmorgonen.

– Som person med ryskt ursprung blev jag ett lätt sätt att attackera SD och kleta Putin på dem. Tyvärr krävs inte mer i dagens medie-Sverige. Jag vill inte vara ett verktyg för medierna för att smutskasta partiet eftersom de driver frågor som är avgörande för Sveriges framtid - och även för min framtid som svensk medborgare. Det är viktigare än mina personliga karriärsambitioner.

"Grundlösa anklagelser"

Fridback skriver även att han önskat få en chans att försvara sig mot det han menar är grundlösa anklagelser, och som han själv menar att han aldrig fått en riktig möjlighet att bemöta.

– Till följd av denna hatkampanj har jag blivit sjuk och den har även skadat mitt privata liv. Tack vare mediernas förföljelse med uthängningen av mina personuppgifter och bild är mina framtidsutsikter på arbetsmarknaden i princip förstörda.

– Jag är sjukskriven för tillfället och kommer att ta en dag i taget.

Aftonbladets ställföreträdande ansvarig utgivare Lena Mellin tycker dock inte att Alexander Fridback utsatts för någon hatkampanj.  

– Nej, det tycker jag verkligen inte. Det är ganska få som skrivit om honom och de texterna har inte inte präglats av hat utan snarare förundran, då många ställts sig frågan vad det handlar om.

Har media behandlat honom fel som gått ut med bild och personuppgifter?

– Han har själv bestämt att kallas sig för Egor Putilov och även låtit sig fotograferas av olika medier han samarbetat med. Få har uppgett hans riktiga namn men vi har gjort det för att han arbetade i Sveriges riksdagskansli och utgav sig för att vara någon annan när han skrev en falsk debattartikel hos oss.

Han säger även att han inte fått möjlighet att svara på den kritik som riktats mot honom?

– Vi har ställt frågor till honom och han har svarat. Han har fått svara på alla frågor men har inte velat svara på de flesta. Vi har skött detta efter konstens alla regler men det är klart att han inte gillar att bli avslöjad.

Sverigedemokraternas pressinformatör Ludvig Grufman bekräftar Putilovs avskedsansökan men vill inte ge ytterligare kommentarer.

– Jag kan bekräfta att han lämnat in en avskedsansökan men i nuläget får vi hänvisa till pressmeddelandet och kommentaren som finns däri.

Alexander Fridback menar att han avgår eftersom de frågor som SD driver är viktigare än hans personliga karriär.

Publicerad: