Populister utropar sig till segrare: ”En jordbävning”

Av:  TT-Reuters

Både populisterna i Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega utropar sig till segrare i det italienska valet.

– Det här valet har varit en riktig jordbävning, säger statsvetaren Gianfranco Baldini till TT.

Legas ledare Matteo Salvini säger att mitten-höger-koalitionen nu kan styra landet och att det är hans parti som kommer att leda en sådan regering.

– Vi har rätt att styra och det är vår plikt, säger Lega-ledaren.

Salvini säger också att han är stolt över att vara populist och att valresultatet inte behöver oroa finansmarknaden.

Men Lega och dess partners, Silvio Berlusconis Forza Italia och extremhögerpartiet Fratelli d'Italia (Italiens bröder), är inte de enda som anser sig kallade att leda landet. Även populistiska Femstjärnerörelsen, som fick flest röster i valet men inte egen majoritet, vill ta makten.

Dess premiärministerkandidat Luigi Di Maio konstaterar att ingen koalition har fått tillräckligt med röster för att bilda regering och säger att Femstjärnerörelsen är redo att axla ledarskapsrollen på ett ansvarsfullt sätt, skriver nyhetsbyrån Reuters. Di Maio säger sig vara öppen för diskussioner med alla partier.

Rösträkningen pågår fortfarande. Mitten-höger-koalitionen har 37,5 procent av rösterna, Femstjärnerörelsen 32 procent och mitten-vänster-koalitionen med det styrande Demokratiska partiet 23 procent, enligt valmyndigheten. Demokratiska partiet erkänner sig nu också besegrat och ledaren Matteo Renzi avgår.

"Allt kommer förändras"

Italienska tidningar reagerar med förvirring över resultatet. På Il Fatto Quotidiano står det stort på framsidan: "Allt kommer att förändras". Tidningen Corriere della Sera slår fast att "en av två italienare röstade emot systemet".

Marcello Sorgi, kolumnist i tidningen La Stampa, skriver: "Valet den 4 mars gav ett resultat som Europa var rädd för och som Italien kanske inte väntade sig i den här omfattningen", skriver Sorgi och fortsätter: "Populismen har besegrats på alla andra håll i Europa, men den vann här. Frågan är om den kan regera eller om den kommer att blockera systemet".

"En riktig jordbävning"

Gianfranco Baldini, professor i italienska politiska systemet vid universitetet i Bologna, säger att han vaknade upp till ett förvånande resultat.

– Det här valet har varit en riktig jordbävning. Vi visste att det skulle gå bra för de populistiska partierna, men inte så här bra.

Han säger att det troligtvis kommer att dröja till efter påsk innan en regering är på plats i Italien.

– Vi vet inte vad som kommer att hända nu. Det enda vi vet är att (Demokratiska partiets ledare) Renzi och (Forza Italias ledare) Berlusconi är de stora förlorarna, och att Lega och Femstjärnerörelsen är de stora vinnarna.

Det är inte omöjligt att Lega och Femstjärnerörelsen gemensamt försöker bilda regering enligt Baldini.

– Tillsammans skulle de nå en majoritet på 50 procent, så det är absolut inte omöjligt att dessa två partier går ihop – trots att de tidigare sagt att de inte vill samarbeta.

Tog bort "Nord"

Det var ett genidrag att ta bort ordet Nord i namnet – partiet hette tidigare Lega Nord – anser Baldini.

– Nu har de fått röster från hela Italien, och inte bara från de norra delarna. Sedan handlar det om invandring och om ekonomi också, förklarar statsvetaren Legas valframgång.

Nu har Lega fått fler röster än allianspartnern Forza Italia, Berlusconis parti.

– Tidigare år har valmätningar underskattat Berlusconi, i år har de underskattat Salvini.

Hur Berlusconi kommer att reagera nu när en person från hans egen koalition fått fler röster är ännu oklart. Men Baldini tror inte att han kommer att bli glad.

– Kommer någon som Berlusconi acceptera att vara en annan politikers sidekick? Jag har svårt att se det. Men han är helt oförutsägbar.

Publisert:

LÄS VIDARE