Färre svenskar tycker att polisen gör ett bra jobb

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Svenskarnas förtroende för polisens arbete rasar.

Enligt en ny Sifo-undersökning är missnöjet som störst bland äldre – och SD-sympatisörer, rapporterar SvD.

Debatten om en kris inom polisen går på högvarv.

Många anställda har hoppat av sina jobb och riktat tung kritik mot bland annat omorganisationen av myndigheten och polischefen Dan Eliasson. Och från politiskt håll kommer nya löften om ökade anslag.

Samtidigt sjunker svenska folkets förtroende för att polisen gör ett bra jobb, visar den senaste undersökningen från Sifo som mäter olika myndigheters anseende. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

I deras så kallade anseendeindex har polisen sjunkit drastiskt de senaste fyra åren.

När de tillfrågade personerna har värderat polisen utifrån förtroende, kvalitet, intryck och framgång landar de på 23 i Sifos index – ett fall från 30 i januari i år. Så sent som 2014 låg de på 37.

– Vi har fortfarande ett högt allmänt förtroende för polisen. Men vi tror inte att polisen presterar särskilt bra nu, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

Pekar på medierna

Sjörén tror att mycket hänger ihop med hur saker rapporteras i media.

– Det har varit en rad händelser under sommaren, bilbränder och oro i vissa områden. Det har nog inte förbättrat bilden av polisen.

Enligt undersökningen är det framför allt bland äldre personer som förtroendet har minskat. Och män har nästan hälften så högt förtroende för polisen som kvinnor.

Sverigedemokratiska väljare är också mycket mer missnöjda med polisen än andra.

Totalt intervjuade Sifo 1 012 personer mellan den 5 och 9 september.

Publicerad:

LÄS VIDARE