Turistparadiset hotas av alkoholförbud

NYHETER

Indonesien kan komma att förbjuda all typ av försäljning av drycker med mer än en alkoholprocent, skriver Daily Mail.

Förslaget kommer från två islamistiska partier och ska nu debatteras i landets representanthus. Lagen skulle i så fall förbjuda all produktion, försäljning och förtärande av drycker med mer än en alkoholprocent landet över.

Indonesien har även sedan innan förbjudit alkohol i Papua-provinsen och så sent som i maj även på Surabaya-provinsen på huvudön Java.

”Turister dricker alkohol hela tiden”...

Det nu nationella förslaget ska ha mött stort motstånd inom turismindustrin som till stor del förlitar sig på turister från länder som Australien.

– Om lagen går igenom är det slutet för vår verksamhet. Turister dricker alkohol hela tiden, säger Hariyadi Sukamdani, ordförande för indonesiska Hotell- och restaurangfacket, till Jakarta Post.

Ross Taylor, ordförande för Indonesiska institutet, säger till Perth Now att trots att flera står bakom förslaget finns det nackdelar med en risk för att den svarta markanden ökar samt att det får negativa effekter för turismen på exempelvis Bali.

– Där finns det en väldigt stark känsla att det här är det sista man borde göra. För om turister inte kan dricka en öl på stranden finns det en risk att det får seriösa konsekvenser för turistnäringen.

... och kan få ett undantag

Taylor tror dock inte att förbudet kommer att gå igenom, men att det finns en chans att vissa provinser plockar upp det.

– Jag tror inte att det finns tillräckligt med stöd inom den indonesiska regeringen för att få igenom en sådan lag. En turist som tar ett glas vin gör ingen skada. Däremot är jag inte säker hur de enskilda provinserna kommer att göra, i vissa konservativa delar kan man nog se fler liknande förbud som de som redan finns, säger han till till News.com.au.

Det är dock inte dags att ställa in semesterresan riktigt än. Även om ett förbud skulle gå igenom kan det nämligen komma att infogas ett undantag i förbudet för bland andra turister och vid religiösa ritualer, skriver Perth Now.

Nathalie Mark

ARTIKELN HANDLAR OM

Indonesien

Turism