Nakenstaty av Trump väcker uppståndelse

1 av 9
NYHETER

Fastighetsmagnaten och presidentaspiranten Donald Trump har dykt upp naken i flera amerikanska städer – som staty.

De osmickrande nakenstatyerna har lockat till både skratt och fototillfällen.

San Francisco, Los Angeles, Cleveland, Seattle och Union Square på Manhattan i New York.

Statyerna i naturlig storlek, föreställande Republikanernas kontroversielle presidentkandidat Donald Trump, har plötsligt dykt upp på offentliga platser i flera amerikanska städer – och skapat nakenchock och stor uppståndelse.

Bakom tilltaget står enligt Washington Post medlemmar från det anarkistiska konstkollektivet INDECLINE, som velat visa upp presidentaspiranten på det mest förödmjukande sätt tänkbart: avklädd.

Inspirerade av ”Kejsarens nya kläder”

Statyerna avtäcktes på torsdagsmorgonen, lokal tid, och är en del av konstgruppens senaste projekt. Enligt gruppens talesperson är naken-Trump delvis inspirerad av författaren HC Andersens klassiska saga ”Kejsarens nya kläder”, om en överdrivet självsäker regent utan kläder. Namnet på konstverket: ”Kejsaren har inga pungkulor”.
– Oavsett om du gillar det eller inte så är Trump är en ”större än livet”-figur inom världskulturen just nu, säger en talesperson för INDECLINE, som berättat om konstkuppen för Washington Post under villkor att hen förblir anonym.

– Ser man tillbaka på historien så är det så dessa figurer har blivit ihågkomna och idoliserats i sin tid – med statyer.

Det är oklart vad den riktiga Donald Trump anser om nakenhånet, men folk på stan tycks åtminstone skratta gott åt den något korpulenta imitationen med små genitalier och reptilliknande hud. Många har tagit selfies med ”The Donald” och sociala medier svämmades under torsdagen över av bilder på statyerna.

Konstgruppen har även tidigare uppmärksammats för sina verk. För några månader sedan täckte de bland annat stjärnor på Hollywood Walk of Fame med namn på svarta amerikaner som dödats av polis.

ARTIKELN HANDLAR OM