Migrationsministern: ”Vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar”

Migrationsminister Morgan Johansson (S).
Migrationsminister Morgan Johansson (S).

Under lördagen hölls demonstrationer på flera orter runtom i Sverige, i protest mot de hårdare asylreglerna som gör det lättare att avvisa ensamkommande flyktingbarn till Afghanistan.

I kväll svarade Migrationsminister Morgan Johansson (S) på kritiken i SVT:s Agenda.

– Vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar, men vi kan ta hand om de som har ett skyddsbehov, och det gör vi, säger Johansson.

Stor oro råder bland ensamkommande ungdomar sedan Migrationsverket skärpt sin praxis och Sverige slutit ett återvändandeavtal med Afghanistan.

Under lördagen genomfördes demonstrationer på 15 orter i landet mot de hårdare asylreglerna, som ökar sannolikheten att afghanska flyktingbarn som saknar skyddsbehov utvisas efter att de fyllt arton år.

Protester och demonstrationer

Ett 100-tal personer gick till fots från Tumba station till Sergels torg i Stockholm – en sträcka på nära 3 mil – där en manifestation hölls med omkring 1 000 deltagare, enligt polisen. En demonstation som kantades av stor polisär närvaro och föregicks av missnöjesyttringar från invandringskritiska grupper på nätet.

I Malmö gick täta människoled från Möllevångstorget till Gustav Adolfs torg, enligt Sydsvenskan.

Arrangören bakom demonstationerna, nätverket #vistårinteut, kräver bland annat att Sverige ”återgår till att följa barnkonventionen”, ”inför humana flyktinglagar” och ”slutar tvinga barn i asylprocessen att bevisa sin ålder för att få skydd”.

”Kan inte ta ansvar för alla”

Migrationsminister Morgan Johansson (S) intervjuades under söndagskvällen i SVT:s Agenda, och svarade då på kritiken mot de nya asylreglerna.

Han säger sig ha förståelse för den oro som det nya läget skapar.

– Jag förstår naturligtvis det. Det här är väldigt svåra beslut att fatta både för Migrationsverket och Migrationsdomstolen, säger Johansson.

Migrationsministern påpekar samtidigt att det förra året kom 35 000 ensamkommande barn och ungdomar till Sverige och att 75 procent av de hittills avgjorda fallen med afghanska barn och ungdomar har lett till bifall, det vill säga att de får stanna i Sverige.

– Av hela gruppen ensamkommande är det 85 procent som får stanna.

Johansson menar också att Sverige inte kan ta ansvar för alla som kommer hit.

– Vi kan ta hand om de som har ett skyddsbehov, och det gör vi, men vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar.

Det nya asyl-Sverige – de kommer hit nu
Publisert: