Morgan Johansson: Visar att vi har kontroll

Migrationsminister Morgan Johansson säger att Migrationsverkets prognos visar att Sverige har kontroll över situationen.

Moderaterna vill däremot se en stramare politik – och lyfter fram att ansökningarna om anhöriginvandring väntas öka rejält framöver.

– Fram till 2019 är det 317 000 ärenden. Det understryker att vi behöver ha en långsiktig migrationspolitik, säger Johan Forssell (M).

Migrationsverket skriver återigen ner prognosen över antalet asylsökande som väntas komma till Sverige de närmaste åren.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell konstaterar att antalet asylsökande åter är tillbaka på en normal nivå. Han lyfter samtidigt fram att antalet anknytningsärenden, det vill säga anhöriginvandring, är mycket hög.

– Det är en nivå vi aldrig sett tidigare. Fram till 2019 är det 317 000 ärenden. Det här kommer ha stor inverkan på frågor om bostäder, jobb, skolplatser, sjukvård. Det understryker att vi behöver ha en långsiktig och hållbar migrationspolitik, säger Johan Forsell.

Det nya asyl-Sverige – de kommer hit nu

Stort antal får avslag

I prognosen skriver Migrationsverket att ett stort antal anhöriga kommer få avslag på sina ansökningar fram till 2019. Detta eftersom anknytningspersonen saknar rätt till familjeåterförening. Däremot är det troligt att de som fått avslag kommer att lämna in nya ansökningar när den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd upphör, vilket den gör 2019 om inget nytt beslut klubbas igenom.

– Regeringen måste ge besked om gränskontrollerna och id-kontrollerna som vi vill förlänga. När den tillfälliga lagen har löpt ut måste vi ha en ny lagstiftning på en hållbar nivå. Vi saknar svar från regeringen, säger Johan Forssell.

"Vi har kontroll"

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att Migrationsverkets nya prognos är en bekräftelse på att de åtgärder som regeringen har vidtagit har haft effekt.

– Det här visar att vi har kontroll på situationen, säger han.

Om Moderaternas argument om det ökade antalet anknytningsärenden, säger han:

– De räknar på begäran av ärenden, inte hur många som blir beviljade. Traditionellt sett blir ett lägre antal av de yrkade beviljade, säger han.

Johansson lyfter också fram att merparten av anhöriginvandringen är kvinnor och barn som befinner sig i flyktingläger. För att lösa situationen krävs att Sverige klarar av att bygga bostäder till alla.

– Vi har bättre förutsättningar för att klara det nu än vad vi hade tidigare, säger han.

Oklart om gränskontroller

Morgan Johansson vill i nuläget inte uttala sig om gränskontrollerna kommer förlängas. Regeringen har begärt möjlighet att kunna förlänga kontrollerna, men frågan diskuteras fortfarande. Han kan heller inte ge något besked om den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd kommer bli permanent.

– Utgångspunkten är att den är tillfällig. Men vi kommer ta ställning till det mer definitivt ju närmre vi kommer. Samtidigt ska man komma ihåg att det som Moderaterna säger nu har ingen större betydelse. De borgerliga partierna har ingen gemensam migrationspolitik och de är ingen som vet hur den kommer se ut efter valet 2018.

Publisert:

LÄS VIDARE