Clinton och Trump möts igen – ett dygn efter debatten

NYHETER

Ska försöka skämta trots den dåliga stämningen

1 av 2 | Foto: AP
Hillary Clinton under den sista av tre direktsända presidentkandidatdebatter i tv, i vilken de två antagonisterna inte ens skakade hand. Clinton vann debatten, enligt mätningarna.

NEW YORK. Under den sista presidentdebatten skakade de inte ens hand. Nu möts Donald Trump och Hillary Clinton igen.

På en glammig galamiddag i New York förväntas rivaleran dra skämt om sig själva – och varandra.

– Gästerna kommer nog få lida, säger Will Ritter, tidigare talskrivare åt Mitt Romney, till CNN.

Efter den mycket infekterade ordstriden i Las Vegas ska Hillary Clinton och Donald Trump stå öga mot öga igen – på en lyxig välgörenhetsmiddag i New York.

På onsdagskvällen gjorde Trump och Clinton upp i den avslutande debatten. Då bröt de återigen mot traditionen och skippade handskakningen. Under samtalet kallade Trump sin rival för en ”äcklig kvinna”. Clinton beskrev å sin sida republikanen som den ”farligaste presidentkandidaten” någonsin i USA:s historia.

Lyxig middag

Men nu är det dags för de två att ta på sig lite lukta-gott, hoppa i findräkterna och klistra på leenden som förhoppningsvis ser åtminstone någorlunda äkta ut.

På torsdagen ska Clinton och Trump delta i en galamiddag på lyxhotellet Waldorf Astoria på Manhattan. Aftonen arrangeras av Alfred E Smith memorial foundation, en katolsk välgörenhetsorganisation. Kvällens värd är Timothy Dolan, New Yorks ärkebiskop. Det hela är väldigt flott.

Ska försöka skämta

Middagen anordnas varje år. När den sammanfaller med valrörelsens slutspurt hör det till traditionen att presidentkandidaterna håller tal. Det är det som sker på torsdagsnatten, svensk tid.

Clinton och Trump förväntas hålla lätsamma anföranden där de driver både med sig själva och varandra. Dessutom kommer de bara ha ärkebiskopen Timothy Dolan mellan sig under middagen.

– Jag förväntar mig att middagen kommer bli vad den alltid har varit: En möjlighet för två kandidater att lägga partipoliken åt sidan för kvällen, säger Joseph Zwilling, talesperson för Dolan, till usnews.com.

”Kommer få lida”

När Barack Obama och rivalen Mitt Romney deltog i middagen 2012 lyckades de ganska väl med skämtandet. Frågan är hur det kommer att gå denna gång, när stämningen mellan kandidaterna är sämre än någonsin.

– Det kommer att bli en utmaning för dem att sitta i samma rum och le och skratta efter vad som hände under debatten, säger David Litt, tidigare talskrivare åt Obama, till CNN.

– Den ena kandidaten tror sig vara bäst i världen. Den andra kan aldrig erkänna ett misstag. Gästerna kommer nog få lida under middagen, säger Will Ritter, som skrivit tal åt Mitt Romney.

SE HÖJDPUNKTERNA: Debatten på två minuter TV

SÅ VAR DRABBNINGEN: Debattens sju hetaste ordväxlingar

WOLFGANG HANSSON: Där kan han ha förlorat

TRUMPS HÅN: Väste ”hon är en otäck kvinna”
CLINTON VANN: Första mätningen – så tyckte väljarna

VÄGRADE SVARA: Chock efter Trumps uttalande om resultatet

ARTIKELN HANDLAR OM