Grand Hotel: Vi borde ha brutit kontraktet

avKenan Habul, Martin Mederyd Hårdh, Oskar Forsberg

Ångrar sig efter uppmärksammade SD-galan

1 av 6

Grand Hotel ångrar att man lät Sverigedemokraterna hålla en gala med hundratals högerpopulister i sina lokaler.

Hotellet bryter nu tystnaden och säger att man försökte bryta kontraktet för sju veckor sedan:

– Vi gjorde allt vi kunde, men vad vi inte gjorde var att bryta kontraktet. Det borde vi ha gjort, säger vd Pia Djupmark.

I fredags höll Sverigedemokraterna en ”alternativ Nobelfest” på Grand Hotel i Stockholm och bjöd in 400 gäster – bland dem högerpopulister från hela Europa.

Sedan dess har hotellet hamnat mitt i en kritikstorm. Det har fått bottenbetyg i tusentals recensioner och tusentals människor har kommenterat på deras sociala medier. Dessutom har andra evenemang valt att byta lokaler.

Nu konstaterar hotellet att man inte borde ha välkomnat SD-galan.

– Den uppmärksamhet som detta fått, har givetvis i sig varit skadlig, säger vd Pia Djupmark i pressmeddelandet.

Försökte bryta i sju veckor

Även hotellets anställda har gått ut med kritik mot sin arbetsgivare.

Pia Djupmark säger att många verkar ha trott att hotellet inte har någon moralisk kompass alls. Hon bedyrar att man hela tiden har förstått allvaret – men att det inte fick rätt konsekvenser.

De försökte bryta kontraktet redan för sju veckor sedan och kopplade även in jurister i ärendet.

– Vi gjorde allt vi kunde. Vi hade ett påskrivet kontrakt och vad vi inte gjorde var att bryta kontraktet. Det borde vi ha gjort, säger Pia Djupmark till Aftonbladet.

Hon säger också att bokningen gjordes i ett annat namn och att de i första skedet inte förstod att det i själva verket var Sverigedemokraterna.

I pressmeddelandet understryker Grand att de inte vill bedöma sina gäster eller deras åsikter. ”Samtidigt finns det en gräns”, skriver de.

Från och med denna helg kommer alla stora bokningar från okända kunder behöva godkännas av hotellets vd.

SD: "Vi uppmanar till bojkott"

– Det här är ett enormt hyckleri av Grand Hotel som genom åren aldrig haft några problem att servera och inackordera allt från islamistiska diktaturer till blodbesudlade kommunister. Nu viker man ner sig inför de högljudda vänsterextremister som inte kan acceptera att vi har åsiktsfrihet i det här landet. Pinsamt, säger SD:s presschef Henrik Vinge i en kommentar.

Partiet kommer att uppmana sina medlemmar och sympatisörer samt närstående organisationer och partier i utlandet att bojkotta Grand Hôtel, säger gruppledaren Mattias Karlsson till Aftonbladet:

– Jag tycker att det är är helt bisarrt. Vi pratar om ett företag som förra året glatt välkomnade den saudiska diktaturen att fira sin nationaldag där, men att man nu ångrar att demokratiskt valda politiker delar ut ett demokratipris till en frihetshjälte som varit med att störta en av världshistoriens värsta diktaturer. Det är helt obegripligt, säger Mattias Karlsson.

PR-expert: ”Insiktsfullt”

Hotellets agerande hyllas av PR-experten Paul Ronge på Twitter:

”Och där kom pudeln! Så bra och rätt Grand Hôtel!”

När Aftonbladet når honom på telefon utvecklar han sina åsikter.

– Det är otroligt välformulerat och insiktsfullt av Grand, säger han.

Kommer inte detta för sent?

– Nej, jag tycker inte det. Det har varit helg och det är bra att de går ut så här ärligt och öppet. Jag tror detta stärker dem oerhört.

Grand Hotel väljer också att stänga av recensionsfunktionen på sin Facebook-sida. Under helgen har de fått tusentals politiskt motiverade betyg.

”I och med vårt ställningstagande tidigare idag att vi inte borde genomfört det arrangemang som hölls i fredags kväll kommer samma sak att hända igen”, skriver de.

ARTIKELN HANDLAR OM