Aftonbladet dubbelt nominerade till Stora Journalistpriset 2016

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Det svenska hatet” av Gellert Tamas som först publicerades på Aftonbladet och avslöjandet om Kommunal har nominerats till Stora Journalistpriset 2016.

Det presenterades vid 12-tiden på tisdagen.

– Detta är ett bevis på att Aftonbladet levererar journalistik av allra högsta klass, säger Håkan Andreasson, redaktionschef på Aftonbladet.

De nominerade till Stora Journalistpriset 2016 presenterades i dag vid lunchtid i villan Nedre Manilla på Djurgården.

Aftonbladet fick dubbla nomineringar i kategorierna Årets Förnyare och Årets avslöjande.

Årets Förnyare fick originalstoryn ”Det svenska hatet” av Gellert Tamas som först publicerades på Aftonbladet.

Tamas delar nomineringen med Aftonbladets digitala redaktör Linn Ogelid med motiveringen ”För att de låtit form och innehåll gå hand i hand och skapat en ny standard för långläsning i digital format.”

– Det känns superkul och spännande att ett nytt arbetssätt uppmärksammas, säger Gellert Tamas efteråt.

Även Linn Ogelid är jätteglad för nomineringen men tillägger att det inte bara är hon och Gellert som ska ha äran.

– Vi är ett jättestort team som har jobbat med detta så vi är många som förtjänar kredd, säger hon och nämner medarbetarna Titti Jersler, Konrad Cronsioe, Sofia Boström och Aftonbladets editorial-team.

Dubbla nomineringar

Även nomineringen Årets avslöjande fick Aftonbladets granskning av Kommunal som letts av reporten Richard Aschberg.

"För att han i en spektakulär avklädning visat hur de förtroendevaldas slöseri, frosseri och girighet leder till ett svart hål av raserat förtroende", löd juryns motovering.

– Det känns jättekul, säger Richard Aschberg efter ceremonin.

Richard Aschberg vann 2001 Stora Journalistpriset tillsammans med kollegan Erik Korsås för att ha kartlagt och beskrivit sexhandeln på nätet.

”Högsta klass på journalistiken”

Håkan Andreasson, redaktionschef på Aftonbladet, säger att han och alla andra på Aftonbladet är otroligt stolta och glada över nomineringarna.

– Alla inblandade har gjort ett fantastiskt jobb. Dessutom är detta ett bevis på att Aftonbladet levererar journalistik av allra högsta klass.

Under presskonferensen presenterades även kandidaterna som var nominerade till Årets Avslöjande, Årets Berättare, Årets Förnyare och den helt nyinstiftade priskategorin Årets Röst.

Prisutdelning 23 november

Journalistpriset firar i år 50 år och prisceremonin kommer hållas på Grand Hôtel den 23 november.

Värd för galan är programledaren Anna Hedenmo.

Förra året vann Aftonbladets reporter Kerstin Weigl Lukas Bonniers Stora Journalistpris för sin kartläggning av mäns dödliga våld mot kvinnor med motiveringen ”För att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden​."

Publicerad: