”IS massavrättar bybor utanför Mosul”

avCarin Fock

Foto: REUTERS
Människor flyr byar utanför Mosul.

Tiotals människor ska ha dödats av IS utanför Mosul de senaste dagarna, enligt regionala myndigheter, uppger TT. Offren har tagits från byar som omger den irakiska miljonstaden och skjutits under avrättningsliknande former, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Extremistgruppen Islamiska staten, IS, har kontrollerat Mosul sedan sommaren 2014, men i början av förra veckan inleddes en Bagdadledd offensiv för att ta tillbaka staden från jihadisterna. I takt med att regeringsstyrkorna närmar sig själva staden har IS lämnat omkringliggande byar och samtidigt tagit med sig bybor som de senare dödat, men också planerar att använda som mänskliga sköldar.

Tvingades från hem

Byborna ska ha tvingats att vandra i flera mil till staden och vittnen beskriver kaotiska scener.

– IS tog oss från våra hem med pistoler riktade mot våra huvuden. De sa att de skulle ta med oss till Mosul och om vi inte följde med var vi icke-troende, säger bybon Ahmed Bilal Harish till nyhetsbyrån AP.

Han berättar att han lyckades fly tillsammans med sin familj när ett flyganfall tvingade IS-soldaterna att splittras och ta skydd.

– Vi hade två val: Antingen dödas vi av IS eller så dör vi på vägen, så vi flydde, säger Harish.

”Mänskliga sköldar”

Alaa Mehsin, brigadgeneral i den irakiska arméns 15:e division, säger att IS-soldaterna försöker upprusta sitt försvar i Mosul inför den kommande offensiven från irakiska soldater på staden. Enligt honom kommer de hundratals civila användas som mänskliga sköldar för att försvåra för de anfallande styrkorna.

– De här småbyarna är sekundära för dem. Mosul är mycket viktigare. De vill inte slösa sin energi, säger Mehsin, till AP.

Mellan 3 000 och 5 000 IS-soldater tros befinna sig inne i staden tillsammans med över en miljon fångade civila, enligt AFP. Boende i den belägrade staden vittnar också om att terrorgruppen tycks förbereda sig på andra sätt.

– Jag såg några IS-medlemmar som hade rakat sina skägg och bytt kläder. De måste vara rädda, antagligen förbereder de sig för att fly, säger Abu Saif, boende i östra Mosul, till nyhetsbyrån.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

ARTIKELN HANDLAR OM