Insektsgift orsakar inte mikrocefali

Foto: Läkare i Sydamerika har lagt fram bekämpningsmedlet pyriproxyfen som möjlig orsak till den stora ökningen av mikrocefali, barn som föds med onormalt litet huvud. Men en forskningsgenomgång från Swetox har kommit fram till det inte finns några studier som påvisar ett samband.
NYHETER

Läkare i Sydamerika har kastat fram bekämpningsmedlet pyriproxyfen som möjlig orsak till ökningen av mikrocefali, barn som föds med onormalt litet huvud. Men en forskningsgenomgång från Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper (Swetox) har kommit fram till det inte finns några studier som visar att pyriproxyfen orsakar microcefali eller andra allvarliga fosterskador, skriver tidningen Läkemedelsvärlden.

Vidare konstaterar Swetox att forskning starkt pekar på att det är zikavirus, som sprids av myggor, som är boven.

Samtidigt visar genomgången på oklarheter om bekämpningsmedlets effekter vid storskalig exponering, samt att misstankar finns om att det kan påverka vissa hormonsystem, främst tyroxinsystemet. Tyroxin bildas i sköldkörteln, och medverkar bland annat till att styra kroppens ämnesomsättning.

Häromdagen kom också uppgifter om att ny forskning hittat ytterligare stöd för att zikaviruset orsakar fosterskador. Resultatet visar att viruset påverkar hjärnans utveckling genom att den ger sig på cellerna som bildar hjärnbarken, skriver Washington Post.

– Det är en väldigt viktig pusselbit, sa Joseph Gleeson vid Howard Hughes Medical Institute.

De amerikanska forskarna poängterar att sambandet ännu inte är bekräftat.

Aftonbladet-TT